Män är jägare – kvinnor är mammor

Män har utvecklat sin hjärna till att skjuta bisonoxar och se tredimensionellt

”Vi kvinnor har sedan tidernas begynnelse utvecklat oss själva, vår hjärna och vårt sammanhang för att på bästa möjliga sätt ta emot det späda barnet vid födseln och ge det näring ur vår kropp och omvårdnad i vår famn. Män har utvecklat sin hjärna till att skjuta bisonoxar och se tredimensionellt.
Inget samhälle i världen har överlämnat åt män att ta hand om nyfödda barn  – förrän vi i Sverige kom på den vansinniga idén i samband med industrisamhällets genombrott.”

Pappor skadar sina barn

Jag kände att när jag skrev inlägget igår så fick jag bara med en liten del utav Annica Dahlström och hennes påståenden, får nog gå in lite djupare i detta idag då jag känner att man kanske borde få veta vad det finns för dömande människor i vårt land.

Den högt aktade och älskade Annica Dahlström har ju som känt avgått ifrån sin post inom Hjärnfonden då hennes uttalanden och åsikter i boken ”Könet sitter i hjärnan” har orsakat otroligt kraftiga reaktioner.

Jag som pappa känner mig oerhört kränkt av hennes påståenden, här nedan följer några citat:

 • De förstår inte hur sköra barn är. De rycker axlarna ur led. De låter barnens tunga huvud hänga och slänga så att de får skador på blodkärlen i hjärnan. 
 • Män har ofta ett betydligt mindre tålamod med dregel och bajsblöjor.
 • Pappor vill kanske att barn ska lyda och förstår inte att barnen inte begriper tillsägelser. Därför är det många småbarn som också får smisk av sina fäder.
Vi pausar lite där: Förstår du vilken nivå det ligger på?
På vilket sätt förstår inte en pappa att en kropp på 3-5 kg är skör?  Vi är män, inte dumma i huvudet.Det har väl aldrig hänt att en kvinna har gett sitt barn smisk? eh, jag vet många pappor som aldrig rört sitt barn på sådant vis medans mamman har det, men det kanske bara är inbillning då Annica skriver att barnen får smisk av sina fäder.
Alla mammor jag känner älskar bajsblöjor och dregel, mums tänker de varje gång… eller? mammor och pappor gör på samma sätt, håller andan och byter blöjan, vi fäder har faktiskt upptäckt fenomenet andas med öppen mun.
Nu fortsätter vi:
 • (Pappor skadar barn) Jag har pratat med många barnkirurger och läkare och det är deras bestämda uppfattning. Så därför tycker jag att en barnflicka, eller i bästa fall en mor- eller farmor, är ett utmärkt alternativ om mamman måste börja jobba.
 • (Hur ska man veta om man är lämplig som pappa eller inte?) – Man kan ju inte sätta in kameror hos folk, men?… Det hade kanske behövts någon oberoende person som kunde verifiera om pappan är bra.

Jag tänker inte ens kommentera de två punkterna.
Nedan följer

Annicas fem punkter:

 1. Sämre känsel i fingertopparna – Känsligheten har stor betydelse när du hanterar ett nyfött, ömtåligt barn. Du avväger dina rörelser beroende på vilken input du får från dina känselnerver.
 2. Män har tunnelseende – Kvinnan har däremot ett bredare, nästan 180 graders synfält och kan nästan se ”bakom ryggen”. Det är oerhört viktigt för att ha en bra överblick när barnet börjar krypa omkring.
 3. Mindre känslig hörsel – En mamma hör mycket svaga ljud och kan, på sitt barns skrik, avgöra om det är för varmt, för kallt, hungrigt, trött eller bajsnödigt. En man har inte alls samma känslighet i innerörat.
 4. Doften och rösten – Mannens konstiga maskulina doft och mörka stämma passar inte barnen.
 5. Modersinstinkten – Hos mamman utsöndras hormonet oxytocin i hennes blod efter förlossningen och det svämmar ut när hon hör barnet skrika. Detta hormon ger i normala fall den starka modersinstinkten, liksom hos alla däggdjursmödrar. Människan är inget undantag.

Vartifrån kommer detta?

Hur kan någon vara helt allvarlig och påstå allt som hon påstår? Hur kan man generalisera och döma ut pappor utan att ha träffat alla pappor till spädbarn?

Försvar för oss män

beteendevetaren Ingemar Gens påstår att Annica framställer män som rena idioter, jag är villig att hålla med.
Det som enligt mig har betydelse i familjen är bland annat:

 • Trygghet – från både mamma och pappa
 • Kärlek – från både mamma och pappa
 • Kroppskontakt – från både mamma och pappa

De första månaderna i min dotters liv så var jag den som hade huvudansvaret för henne då min sambo återhämtade sig efter sviterna av kejsarsnitt – som väldigt många pappor så har jag varit uppe natt efter natt och vakat över och tröstat henne, matat och bytt blöja, badat och så mycket mera, det är ju vad det handlar om med föräldraskap, att föräldrarna gemensamt ägnar tid åt sitt barn och delar upp sysslor mellan varandra för att avlasta och underlätta.

De familjer som inte har denna möjlighet då föräldrarna bor isär gör inte heller någon utav dem sämre, men jag kan inte generalisera, det är en omöjlighet då alla är olika och har olika möjligheter.

Det som jag anser är viktigast är att alla gör sitt bästa och älskar sitt barn.

Men vad vet jag? Jag är ju en man som har ADHD, Tourettes och OCD – Har ju inte ens skjutit en bisonoxe.