Är det ok att ge någon ett nedsättande namn?

Spenamn – ok enligt dig?

Är det ok att kalla ge någon ett öknamn, ta ifrån personen sitt namn och ge dem ett du hittar på?
I många fall är det på skämt, ingen som tar illa upp för det, men tänk efter lite.

Den ekonomi ansvarige på mitt arbete gav en uppgift att trycka en tröja till en av mina arbetskamrater, ok svarade hon.
Hit är det ingenting som stör mig, eller dig heller antar jag.

– ”Vilken färg ska det vara på tröjan?” frågade hon.
Vad tror du hon fick till svar?
– ”Det spelar ingen roll, han som ska ha den är efterbliven”.

Detta är inte ok, aldrig någonsin.
Jag kan inte släppa att han faktiskt sa det, det grämer mig att jag inte var på plats när det hände, för om det är något som jag inte tillåter, då är det när någon rättfärdigar ett dåligt beteende när någon funktionshindrad är inblandad, jag gillar det inte annars heller, men just mot någon med en funktionsnedsättning då ser jag rött.

Vart ställer du dig? ska man få säga så eller inte?

Vad gör det för skada?
En person med ett funktionshinder vet oftast om det, man är ju som bekant inte dum eller automatiskt dement när man är i denna situation som många är.
Sätt dig in i situationen, om du vore den som blir drabbad, hade du skrattat eller tagit illa upp?

I allt för många år i skoltiden drabbades jag av detta, i många fall var jag även skyldig till det samma, vilket jag skäms oerhört över idag. Vilken känsla fanns inom mig när jag hörde ordet? Det kändes som att någon hade slitit hjärtat ur kroppen på mig och stampat på det.

Hur ska detta kunna förhindras?

Om någon säger ”Denna datorn är ju CP”, vilket är vanligare än man kan tro, då säger jag, ”Jaså, har datorn syrebrist i hjärnan”. Då personen som använde CP som skällsord inte hade något nytt att säga, då vann jag, för kanske byts ordet ut mot något annat nästa gång.

Jag har träffat flertalet personer med celebral pares, vet du skillnaden mellan dem och dig? I många fall ser du ingen skillnad, för om personen inte har spasmer eller talsvårigheter, precis som vid NPF eller någon annan funktionsnedsättning.

Du vet inte vem som lider utav vad, och ja, jag säger lider, för även om de inte visar det, gråter de i många fall inom sig.

Tänk längre än näsan räcker, du är inte mer människa än någon annan, nedsättning eller inte.