Hur påverkar funktionshindrade sin omgivning?

Hur påverkas familjen eller vännerna?

När jag fick frågan så började jag tänka efter, och han har rätt, det är inget som kommer upp så ofta, inte mer än att man läser om hur dåligt en förälder kan må bara för att barnet/ungdomen är så jobbig. Inget fel med det såklart då fokus läggs på problem området, om vi vänder på myntet och tänker på de runtomkring oss istället, vad händer där?

Personen jag pratade med gav ett extrem exempel, men i vissa fall så är det dem som är bäst för att få se helheten i tanken.

Om jag blir knivhuggen utav någon som har en funktionsnedsättning, ett tvång, där tvånget innefattar att hugga mig i magen med en morakniv om jag säger ”ballong”.

Jag förstår hur han tänker, gör du?
I mitt fall så slår jag folk i pannan, inte så ofta längre, men förut, det drabbar ju någon i min omgivning, varför tänker jag inte på det? Då kanske jag inte hade gjort det. Jo, det skulle hända i vilket fall som helst, men det gör ju inte det rätt för den som blir drabbad.

Men om jag anstränger mig då? Absolut, kan du anstränga dig så att du inte gör det som du nu gör, kanske det fungerar, men troligtvis inte, definitivt inte när det handlar om tics. Ju mer man anstränger sig, desto svårare blir det att inte ”ticsa”.

Det som jag vill få fram är att vi bär ansvar för vårt handlande, även om det inte är ”vårat fel” – vi kan inte hjälpa det, men det är ingen godtagbar ursäkt.
Nu poängterar jag klart och tydligt att jag pratar om vuxna, inte barn

Anledningen till att jag inte räknar in barn i detta är helt enkelt för att barnen inte har lärt sig att hantera sin NPF på samma sätt som en vuxen oftast har, självklart kan barn ha lärt sig att hantera det mycket bättre än många vuxna, men jag väljer ändå att enbart ha med vuxna i detta.

Hur ska man undvika att drabba de omkring?

Man kan inte göra så mycket egentligen, mer än att prata om det med varandra, försöka se vad som kan ändras för att förhindra och underlätta. För när det handlar om tics så kan det bästa sättet vara att omöjligöra själva händelsen för ticset. Detta går givetvis inte heller att gå in på då det finns otroliga variationer gällande detta, men försök hitta något som förhindrar händelsen.

Om det inte går att förändra, så har du i alla fall försökt, och det är allt du kan göra, de som händer är ju inte med ont uppsåt, oftast inte.

Har du några förslag på vad man kan göra för att underlätta för de nära som blir drabbade? Skriv gärna.