Läkares onödiga medicinering, misshandlar barnen!

De som blir felaktigt medicinerade dras in i en overklig värld där upp är ner och ner är upp, jag anser att onödig medicinering misshandlar. Hur ska man undvika dessa felaktiga diagnoser och läkare med okunskap?

Fel medicin tar flera år att komma tillbaka ifrån

Börjar detta med egna erfarenheter, och komma gå in djupare lite senare i inlägget. För mig så började det med en depressionsliknande period, då allt var mörkt – mina gardiner var nerdragna dygnet runt och orken att ta sig ut var obefintlig, precis som det kan vara för de flesta i perioder som är jobbiga. Lägenheten var ödslig och dyster, vilket inte gjorde saken bättre – min mor var orolig och kontaktade vårdcentralen och bad om en tid för mig, vilket jag fick relativt snabbt. Väl där så fick jag träffa en kurator, pratade inget alls, bara satt där i stort sett. Det blev även ett snabbt besök hos en läkare som gick igenom några punkter med mig inför sjukskrivning. Sen kom medicinen och helvetet började. Jag kortar ner hela händelsen rejält nu så du orkar läsa. Viktuppgång ca 30kg, isoleringen ökade, läkarbesöken avtog och enbart telefonkontakt var det som behövdes för sjukskrivning och recept. Detta pågick i över 2 år – medicin och sjukskrivning utan samtalsterapi, det är inte ok.

Hur ska vården hantera en sjuk person?

Felet som så många läkare gör är att de enbart sjukskriver och medicinerar utan att gå till grunden med problemet, de mörkar problemet med att ”få bort” patienten. Det verkar nästan som att de får procent ifrån läkemedelsverket, vilket känns rätt troligt då man läser om Gunilla Thernlund. Jag är förespråkare för medicin, men ändå inte – felaktiga mediciner till en person är helt hopplöst då de inte hjälper utan stjälper. Förståelsen för de som mår dåligt är given, klart de vill må bättre och kan de få ett piller som hjälper så missas ju chansen väldigt få gånger. Det som inte kommer fram är att mediciner inte är svaret, det är precis likadant som att banta – det hjälper en stund men sen så är du tillbaka på ruta ett igen.

  • Utred problemet hos varje individ
  • Gör anpassad forskning för varje enskilt fall
  • Inse att 10 minuters tid med en patient inte ger tillräckligt med kött på benen

Det tar flera år att komma tillbaka efter en felaktig medicinering, kroppen tar så mycket stryk och psyket likaså. Tänk efter, vill du vara ansvarig för att en person blir som en grönsak? Eller vill du bidra till välmående? Läkaren är väl ändå till för det?

Rätt medicinering hjälper

När du genomgår en korrekt utredning hos läkaren och när deras bedömning är anpassad efter dig och inte efter en manual, då blir resultatet annorlunda och du börjar din resa mot ett bättre mående. Det som jag tycker är väldigt viktigt, som så många anser är onödigt, det är uppföljning – hur menar jag då? Om du går till en läkare för psykiska problem:

  • Regelbunden uppföljning för att utreda resultat utav medicineringen
  • Terapi om det finns behov utav det
  • Ge chansen till att träffa andra likasinnade, då det hjälper för att du ska inse att det inte är unikt med just din åkomma.

Om en läkare följer dessa riktlinjer, då tror jag att de har kommit en bra bit på vägen till välmående för flera – övriga punkter som finns som jag inte har tagit med får du gärna bidra med, jag vill hela tiden utöka min kundskap inom dessa områden. De grenar som jag tog med anser jag vara viktiga, finns som sagt flera, men de får du gärna bidra med.