Vad är egentligen social fobi?

Många utav oss har svårigheter att hantera sociala-sammanhang, känner du igen dig i detta? Berätta gärna.

Hur den sociala fobin stör vardagen

Har du någon gång velat vara som alla andra? Bara känna att du passar in och kunna föra dialoger med vem det än är vid bordet eller soffan?

Detta är vanligt hos personer med socialfobi – hur märker man av ifall någon lider utav just detta?
Oftast så brukar personen som lider utav denna fobi vara tillbakadragen och tyst, uppfattas ofta som otrevlig och osocial i andra fall kan personen verka väldigt orolig och bara vanka omkring, även det kan uppfattas som något negativt.

Vad händer inom personen?

Vad är det som händer vid sociala sammanhang? Det kan variera väldigt mycket, det behöver inte direkt vara panikångest som slutpunkt.

Rädslan att göra bort sig är vanligt, då personen inte vågar prata med de grupper som h*n befinner sig i vid tillfället.

”Öppnar jag munnen då börjar jag stamma och får inte fram något vettigt alls och då börjar de skratta åt mig”

Detta är inte enkelt, då man som människa lätt kan bilda en egen verklighet genom att tro på resultatet som inte har hänt tillräckligt mycket för att man helt enkelt blir övertygad om att det är på det viset. Jag valde ett enkelt exempel för att du enklast ska förstå.

Hur ska jag göra då?

Betyder detta att man ska ge upp och hålla sig ifrån folkgrupper eftersom man skall undvika det som får en att må dåligt?
Absolut inte, i detta fall då är KBT något som kan vara lämpligt, om du inte vill gå till något proffs då kan man även prova att utsätta sig själv för det i den mån man klarar av, beroende på nivån på den sociala fobin då såklart, blir ångesten för stark så försök inte själv då, det kan skada dig och försvåra för dig att lyckas nästa gång du försöker

Be om hjälp och ha någon som stöttar och hjälper dig igenom detta, för man kan ta sig ur denna fobi, det går, om än med mycket arbete.

Medicinering är väl enklast utväg?

Det kanske stämmer, men vill du verkligen ta den enklaste utvägen? Detta är samma sak som att banta, du kan inte ta ett magiskt piller och sen pang bom så är du smal och vältränad, du måste ändå jobba för resultatet – om du får någon medicin som kan hjälpa dig så tar den inte bort alla problemen, den minskar problemen och känner du att det hade underlättat för dig så prata med en läkare om problemen, självmedicinera inte.
Det spelar ingen roll om din bästa vän ger dig lugnande, du ska ALDRIG ta medicin som inte är utskriven till dig personligen då skadorna kan bli livsavgörande.

Det är ju så svårt

Ja det är svårt, hade det varit enkelt att ta sig ur den sociala fobin skulle troligtvis ingen lida utav den.
Livet är inte enkelt, för många är det svårare än för andra, men det ska inte hindra dig ifrån att leva ditt liv och ha en god livskvalitet.

Om du verkligen vill, då kommer du att klara det, men var beredd på att det kommer vara en hård väg, målet kan vara långt fram, tappa inte modet, för när du väl är framme då känner du att allt slit var värt det.

Allt som är värt något måste man kämpa för, glöm inte det.