Lär dig hantera din ekonomi – tips för de med ADHD

Lär dig hantera din ekonomi

Läs om mina tips på hur man ska lära sig att hantera din ekonomi bättre och minska på impulsköpen.

Omöjliggör ditt beteende

Detta är en fortsättning på gårdagens inlägg som handlade om svårigheter att hantera ekonomi – vanligt inom ADHD.

Vad ska man egentligen göra för att inte hamna i problem? ekonomiskt sett, med stora skulder och anmärkningar hos högre makter (läs KFM).

Som en kommentar jag fick igår, där Marika skrev att reklamen på denna bloggen bidrar till hennes impulsköpande. Det finns flera alternativ på hur man ska hantera just detta, först och främst, måste jag tillägga att det som finns på denna sidan inte är något som är dumt, jag har själv valt ut allt som står här,  även reklamen.

Börja arbeta med dig själv

Att börja någonstans är ju en självklarhet, börja precis där du är just nu, alltså här.
Ser du något du vill köpa? tänk sedan, behöver jag köpa detta? och sist, har jag råd att köpa detta?
Om du tänker på ditt konto, där ser du att du har massa pengar, räkningarna är betalda och hyran likaså, därför tror du att pengarna finns tillgängliga för dig att leka med.

Det stämmer inte, om det är 25é, precis som idag, då är det en månad kvar tills nästa gång du får pengar, kommer du att klara dig på pengarna om du gör detta inköp? Kanske eller kanske inte, vågar du riskera att sätta dig i skiten?

Utsätt dig för faran
Om man aldrig utsätter sig för en fara/frestelse, då vet man ju inte om det går att klara av den.
Att ha ett mål, något som sporrar en att fortsätta, men ändå inte tappa lusten efter 2 försök är något som är väldigt viktigt, hittar du det, då kommer saken bli mycket enklare.

Planera smartare

  • Det finns många sätt att förenkla ekonomin, precis som jag skrev igår är ju mathandling en stor bov, lyckas du strukturera upp matköpen förenklar det en hel del, matkasse är ett väldigt bra alternativ, alltså en sådan som du beställer hem, då slipper du frestelsen med att stå i affären.
  • Förhindra att ditt visa/mastercard fungerar online, det går att ställa in på sin internetbank.
  • Det finns många bra appar till den telefon där du kan ha inköpslistor om du väljer att gå till affären ändå. Just de apparna heter 0lika beroende på vilken telefon du har, skriv gärna vad din heter om du använder någon.
  • Ta ut dina pengar och lägg i kuvert  märk dem vecka 1-4 och lägg i samma summa i alla 4. Då vet du hur mycket pengar du har att röra dig med på en vecka, om pengar inte finns på ditt kort, då är översikten mycket bättre din ekonomi.Unna dig själv något
Det måste du göra, du är ju ändå en fin människa som förtjänar allt gott.
Det är bara balansen du behöver ordna till.
Detta är några enkla men effektiva tips
Svårigheten är dock inte tipsen, det jobbiga är att först och främst inse att en månad har mer än idag och imorgon, vad jag menar är, vår tidsuppfattning är inte alltid den bästa, det är när vi inser det som första steget är taget och vi kan börja beta av min lista. Denna kanske inte fungerar på dig, eller kanske bara en del som gör, använd den då.
Det kan ju bara bli bättre för dig.