Vad är egentligen en depression?

Depression denna stora folksjukdom – lider jag utav det eller mår jag bara dåligt? Här är mina tankar.

Vad är egentligen en depression – har jag det, eller mår jag bara lite dåligt idag?

Här kommer en snabb enkel förklaring, ämnet depression kommer att hamna inom funktionshinder inom en snar framtid därför kommer jag inte att fördjupa mig här.

Vad är egentligen denna nya folksjukdom?
Har jag en depression eller mår jag bara lite dåligt som alla kan göra ibland? Vad är det egentligen för skillnad?

Om du frågar någon som lider utav en depression får du svaret – ”det märker du” – är det svaret du är ute efter? Antagligen inte.

Hur vet man om det är en depression eller inte?
De som säger att du märker det är helt fel ute,  du märker inte alls skillnad på om du har en depression eller om du mår dåligt. Eller gör du? Mitt svar är både ja och nej.

Den som lider utav en depression behöver egentligen inte lida utav depression pga något som har hänt eller en genetisk defekt utan snarare för att de går till läkaren när de mår dåligt och får medicin. Där börjar saker och ting gå fel, och tyvärr hamnar många just där allt för ofta och enkelt.

Vissa läkare borde byta yrke
Att en läkare skriver ut piller i alla dess former till i stort sett vem som helt är helt galet, då just medicinering kan förvärra vilket tillstånd som helst, om det är felaktig medicinering, vilket förekommer allt för ofta.

Det jag kommer skriva nu är inte något som stämmer in på alla givetvis, då alla är olika och vissa mår faktiskt otroligt dåligt.

Allt för många tror att deras vanliga nedstämdhet är en depression, vilket inte är fallet. I vissa åldrar tror man nämligen att måendet är sämre än vad det egentligen är.

”Vanlig” nedstämdhet
Alla hamnar någon gång i en svacka, där sjunker humöret och vi mår allmänt dåligt, det finns inget hopp, i stort sett ger man upp, sen vänder det och du är vanlig igen.

Detta är typexempel att man har varit med om något som har rubbat humöret, kanske ett dödsfall i familjen, förlorat arbete eller dåligt betyg i skolan.

Depression
En viktig skillnad mellan nedstämdhet och depression är att det sistnämnda har hållit i sig i minst en period på två veckor.
Andra kännetecken är:

  • Orkeslöshet
  • Tappad motivation
  • Tappad/ökat matlust
  • Minskat självförtroende
  • Självmordstankar/självmord

Detta är enkelt förklarat, det finns många fler områden depressionen tar ner dig, men detta är väldigt vanliga symptom.
Det viktiga är att du absolut inte ska prata med en vän om hur dåligt du mår, förutom om du har en vän som faktiskt vet vad den pratar om och inte enbart håller med dig.

Var inte stolt – våga be om hjälp
Det är ingen skam i att be om hjälp, alla behöver göra det ibland inom olika områden, skäms inte – be om hjälp vid behov.
Om depression är fallet hos dig, då kan medicinering vara den utväg du behöver, men om du ”bara” är inne i en svacka är det bättre att härda ut.

Det svåra är att veta vart man står
Svacka eller depression, svacka eller depression – bara dessa tankar gör mig deprimerad.
Se medicin som en utväg längre fram, försök att hitta andra vägar. Det finns alltid en väg ut, även om du inte har hittat den än.

Ett tips till dig – tänk såhär
När du känner att allt är kört, det kan inte bli värre – då kan det bara vända och bli bättre.