Är tvångsbeteenden framtvingade?

Vart ifrån kommer ett tvångsbeteende?

Är det en yttre påverkan eller är det något som du eller någon annan kan rå för?

Min tanke är att ett tvångsbeteende helt klart kan ha med yttre påverkan att göra, i många fall.
För mig handlar det om OCD och även andra tvångsbeteenden som inte har någon relation till OCD alls.

Det yttre påverkan kan göra är enligt mig:

  •  Om din förälder hotar dig med stryk om du inte städar ditt rum, då påverkar detta dig negativt såklart. I framtiden kan detta ha bland annat två inriktningar. Antingen kommer du vara pedant eller så städar du aldrig.Hur tänker jag?
    Om man associerar ett rörigt rum till smärta, då vill man göra det som finns för att slippa smärtan. Om du däremot är tvärtemot då kan själva städningen bli lidande utav att du känner att inget hot finns om du inte städar, därför undviker du själva städandet.
    .
  • Om du har ett nytt intresse som du tycker om och din förälder säger ”ge dig inte på detdär, det klarar du inte av”. Även där finns olika utgångspunkter.Hur tänker jag?
    Om du får höra ifrån en person du har ett stort förtroende för att du inte kommer att klara av det du gör, då kan du helt enkelt ge upp innan du ens försökt.
    Om du inte ger upp kan detta vara en sporre till att försöka lite extra, jobba på ännu mera. Allt för att motbevisa personen.

Är tvångsbeteenden framtvingade?
Helt klart, i många fall.
Om dessa situationer som jag skrev precis har inträffat kan resultatet bli precis som jag skrev. Dock är det inte hugget i sten. Detta var enbart ett par exempel. Det finns oändligt med alternativ, men enligt mig och mina tankar är detta ett mycket möjligt tankesätt.

Tänk på det nästa gång du tar ner någon på jorden för ett projekt de vill starta. Du kan påverka negativt i framtiden. Man skall alltid uppmuntra, sålänge det inte handlar om allt för bisarra saker.