Djur med ADHD – Är det möjligt?

Kan ett djur ha ADHD?

Det är en fråga som går runt och har gjort det ett bra tag, många säger precis som föräldrar eller vi själva, mitt barn har eller jag har utan tvekan pga dittan och dattan. Men hur är det då med djuren? Kan inte vissa djur bara vara annorlunda som vi människor utan att det är någon ADHD eller annat bakom det?

Det finns inga bevis

När det gäller hundar finns ADHD inte beskrivet som en säker diagnos.

Enligt vissa veterinärer och andra kunniga inom just hund är det oftast understimulering utav hunden som gör att den uppfattas som extra hyperaktiv.

Tänk själv, du har en hund som behöver rastas tex 2 timmar per dag, du väljer att ta ut hunden sammanlagt en halvtimma under en dag, sen förväntar du dig att hunden ska ligga stilla igen, men det går ju inte.

Uppmärksamhetssökande hundar är ofta hyperaktiva och sätter igång lite röra i huset/lägenheten för att göra slut på tristessen.
Alla djur är ju precis som människor olika, det kan mycket väl finnas hundar, katter, grisar eller kanske ödlor med ADHD, det vet vi inte, är inte lika ”enkelt” att utreda ett djur som en människa.

Om vi leker med teorier istället
Det finns ju vissa teorier inom just detta.

  • Djur med ADHD har svårt att fokusera helt på en uppgift och tappar fokus precis som vi människor, även om de inte är understimulerade.
  • Kalciumtillskott kan hjälpa hästar vid misstänkt ADHD.
  • Överstimulerade djur kan visa exakt samma tecken som understimulerade djur.

Vad tror du själv?
Finns det djur med ADHD fast det inte finns skrivet som diagnos? Du får väldigt gärna dela med dig utav dina tankar och åsikter, jag vill gärna lära mig mera om just detta då det fascinerar mig en hel del och jag törstar efter kunskap.

Som jag ser det finns inget rätt eller fel inom detta, utan enbart åsikter och tankar.