Inte konstigt att ADHDáre är kriminella

Personer med ADHD = kriminella?

Är det egentligen konstigt att många med ADHD sitter i fängelse, att de är kriminella?
Jag tycker faktiskt inte det, vet du hur jag tänker?

Det står ofta i tidningar om att våra fängelser är fulla utav fångar med ADHD, när de åkte in, då hade de ingen diagnos.
När det gäller ADHD utan medicin kan det vara ett stort problem för många då det spökar uppe i huvudet på oss.

Självmedicinering
Jag som väldigt många andra har försökt att självmedicinera, på den tiden när jag inte hade någon diagnos utan försökte mest må bra, amfetamin var ju något som användes, när det gäller droger, då är ju alla dessa ”lättare” droger en väg till tyngre droger, inte i alla fall, i mitt var det inte på det viset, jag tog mig ifrån allt innan det var försent.

De som inte lyckas ta sig ifrån, fortsätter och förstör ofta sina liv, de kan bli av med arbete och får inte några pengar, då finns det ingen möjlighet att finansiera sitt drogberoende, vart tar man vägen då? I många fall kriminalitet.

När man är kriminell
Då har man ofta fastnat i ekorrhjulet och går bara på, fortsätter i sina banor för att få sin dos. Inbrott, rån och allt möjligt.
När de sen åker fast och åker in, (vilket oftast är fallet) då kan de hamna hos en psykolog och därigenom får många en diagnos. När diagnos finns, då finns ju även möjlighet till medicinering och rehabilitering vilket tar ner en på jorden.

Mediciner = utbildning
Många med ADHD klarar inte av att utbilda sig, det är helt enkelt för jobbigt. När medicin finns inblandat då kan det förändras och de kan utbilda sig. Detta är ju toppen för framtiden.

Framtiden osäker

När livet har blivit bättre, då är ju alla problem lösta. Eller inte.
Om någon med ADHD har blivit kvitt ett drogberoende och och går under behandling men har anmärkningar hos kronofogden, då kan de bland annat inte lösa ut sina mediciner ifrån apoteket, om de inte betalar upp till 1900:- kontant, vilket är svårt för de allra flesta av oss. Hur ska man då gå till väga?

Finns det någon möjlighet att gå till socialen? ja säger de, men vägen dit är inte en dans på rosor för allt förarbete som krävs. Då står alltså personen utan medicin, med rehabilitering. Utan medicin mår man ju dåligt och det enda som kan hjälpa är att gå tillbaka till det gamla som brukade fungera, alltså droger.

Förändring behövs
Det finns mycket som behöver förändras inom sjukvård.
Hur ska man gå tillväga med att hjälpa dem som står utan hjälp?
Om man har blivit ”rehabiliterad” under tiden i fängelset, då ska ju hjälp finnas efteråt, speciellt när det handlar om medicinering.

Tänk efter, om du inte har några pengar, hur ska du då kunna köpa medicin som kostar 1900:-? eller ännu värre, om de inte skyddas utav högkostnad, då kan summan vara hur hög som helst.

Hur ska vi ”små” klara oss om det enda hjälpen som finns inte kan ge oss det som behövs?
Jag är otroligt tacksam att det nu för tiden fungerar för mig, jag vill inte tillbaka till den osäkerheten som en gång fanns där och jag önskar ingen att behöva hamna där.