Myter och missuppfattningar om funktionshinder

Okunskap kan vara underhållande

Jag kan inte räkna upp antalet gånger som jag har fått höra fördomar/missuppfattningar gällande funktionshinder. Detta kan vara otroligt roligt men samtidigt lite oroande, bristen på kunskap hos våra medmänniskor är lite för stor.

Vanliga ”myter”, rykten och fördomar

  • ADHD är – idioti, påhittade saker för att få kunna komma undan med diverse saker.
  • Tourettes syndrom – En ful gubbe som springer omkring och svär.
  • OCD – Ähh, skit i det. Gör inte det du inte vill.
  • Asperger – Jag har nog Asperger, har ju svårt att prata med människor.
  • Medicinering – Behövs inte, du klarade dig utan förut.
  • Selektiv mutism – Men du ser ju normal ut?
  • Celebral paresDu är dum i huvudet, kan inte ens prata rent.

Detta är några vanliga områden inom okunskapen

Stämmer det inte ens lite?
Nej faktiskt inte, eller, ja. Jag kan inte avgöra om personen som har koprolali är en ful gubbe eller inte, det är icke min sak att avgöra.

Se bortom det du ser
Denna lilla rubrik är väldigt passande tycker jag. Om du ser bortom det du ser, vad ser du då? Jo, någonting annat. En vanlig fördom är den visuella fördomen, det du ser. Om en person sitter i rullstol då är den dum i huvudet och döv. Om du däremot ser bortom rullstolen och tittar på personen, vad ser du? En helt vanlig person.

Om du som är fördomsfull kunde tänka efter nästa gång du ser en funktionshindrad, vad det än må vara. Titta på personen, inte på dennes tics, svordomar, spasmer, skelande ögon.

Jag har efter att ha arbetat inom vården i flera år, med allt ifrån CP-skador till utvecklingsstörning lärt mig att även en person som du anser är ”helt borta” kan ha den glimten i ögat som du själv saknar. Då är det egentligen inte den funktionsnedsatte som är den ”konstiga” utan du. När du tänker på det viset, då kan fördomarna minska och kunskapen om att alla människor är människor oavsett vilket land h*n kommer ifrån eller om det handlar om ataxiskt hemisyndrom.

Tänk på det du.