OCD på arbetsplatsen

Jämnvikt, lite pinsamt

Vi brukar äta frukost tillsammans på jobbet, det är en trevlig sak tycker jag. Där sitter vi alla tillsammans och äter, pratar lite och även fyller på kaffe depåerna.

Jag råkade slå i min hand i stolen jämte mig, lite diskret började jag flytta över min andra hand mot stolen och började ”gnugga” den mot samma ställe, vill inte riktigt slå i handen igen, hade ju fått reaktioner då.

Ve och fasa – hon såg mig
Hon frågade ”vad gör du?” – ehh, ingenting sa jag generat. Då såg hon vad jag gjorde, hon känner till mig och lite utav mina ”problem”. Blev ett litet skratt ifrån henne, sen tänkte vi inte mer på det.

Resten utav dagen
Precis som alla andra dagar, då slår jag i foten i en pall, rullar palldragaren över en tå eller något liknande. Hur blir detta tror du? Jo, en hel del upprepningar. Då jag har haft dessa ”jämnviktsproblem” ganska länge vet jag hur diskret jag bör vara för att inte få allt för mycket reaktioner, ibland ser någon mig – inte alltid.

Det som många inte tänker på är att OCD inte är något enbart som man skrattar åt när den roliga filuren på tv inte kan gå igenom en dörr, det finns även på riktigt.

För mig är ”jämnviktsproblemet” värst, tror jag. Att hela tiden behöva få jämnvikt utav vissa beröringar, det är ganska påfrestande. Jag måste även dölja detta för min dotter, vill inte att hon ska ta efter och härma mig. Min sambo är van, om hon stryker mig över ena kinden, då tar hon och gör likadant på andra utan att jag behöver påpeka det. Det blir jobbigt annars.

Arbete för att slippa tvång
De flesta tvång går att arbeta bort genom KBT. Det är inte enkelt och många anser inte att det är värt att må dåligt för att kunna göra sig av med något som alltid har funnits där.

Men se och lär, tvång kan komma och gå. Det behöver inte vara samma sak idag som imorgon. Om du lider utav det, då bör du göra något, även om det är jobbigt.