Rullstolsinformation på dagis är jättebra

Skadat barn lär andra barn

En 6-årig kille på min dotters dagis har skadat sitt ben under skidsemestern han var på förra veckan. Detta har medfört rullstolsburenhet, hemskt tråkigt men tack och lov bara en skada som läker.

Flertalet lappar finns på dagis med information om hur barnen ska bete sig och vilka regler som gäller vid situationer som denna.

Några utav reglerna är:

  • Barnet får inte lämnas utan uppsyn.
  • Se till att påkörningar inte händer.
  • De andra barnen får inte bråka med pojken i rullstolen.

Detta är otroligt bra tycker jag, inte att han är skadad utan att barnen i tidig ålder får lära sig skillnaden mellan någon som kan gå och en som inte kan det. Förutom detta är det otroligt viktigt att barnen får se att det inte är något konstigt med en rullstol, personen som har ett handikapp varesig det är tillfälligt eller ej är ju fortfarande en helt vanlig människa.

Poäng till dagis för detta
Att dagis tar sig tid för att informera barnen och även ta in ett barn i rullstol visar att de är på väg i helt rätt riktning, detta gör att jag känner mig mera trygg med att ha mitt barn där.

Hur ska vi få andra att göra likadant?
Finns det något sätt vi kan förändra de dagis/förskolor som inte har kompetensen att kunna hantera en sådan situation? Jag röstar för att en förskolepedagog måste få regelbunden utbildning, även efter avslutad utbildning.

Detta gjorde mig glad, tacksam för att även ett barn med svårigheter, kan få vara på dagis.