Tourettes och OCD relaterade problem

Tics och tvång

Jag får frågor ibland om Tourettes och OCD, vad det handlar om. De flesta vet ju inte mer än det beryktade svordomarna (koprolali) därför tänker jag förklara lite enkelt hur det kan se ut för mig.

Några exempel ska jag nu ge dig

 • Jämnviktsproblematik –  detta är något som många faktiskt skrattar åt, det låter ju väldigt roligt när jag berättar att när jag kör över ena tån på jobbet med en palldragare är jämnvikt ett krav i många fall. Detta innebär att andra tån på andra foten med behöver köras över. Småsaker? Ibland, men en palldragare på stortån är inte skönt.
  .
 • Slagtvång – Innan jag lärde mig hantera detta orsakades en hel del problem. Blev kallad bråkstake vilket är jobbigt då jag är en otroligt snäll människa. Om jag gick omkring i korridoren på skolan kom tvånget. Jag var tvungen att slå, slog in händerna i väggar och skåp. Ibland även i andra elever. En gång spräckte jag mitt finger efter ett slag.
  .
 • Fnysningar/harklingar –  Kan bli pinsamt ganska ofta då det låter irriterande och är väldigt svårt att dölja. Fnyser och harklar mig i ”melodier” eller tills det känns rätt. Ibland kan detta pågå under en relativt lång tid vilket kan orsaka irritation.
  .
 • Ryckningar i huvudet –  Tack och lov inte lika ”grova” som hos många andra, men de räcker för mig. En frustrerande dag kan vara när jag fnyser och harklar mig mycket och samtidigt vrider och rycker med huvudet. Blir värre när jag har en ”ticsig” dag.
  .
 • Skrik och höga ljud – Detta känna som en parodi, helt plötsligt kommer det bara ur mig. Ett halvskrik, tex vid tystnad i soffan under en film med besök, kan det komma ett högt ljud ifrån mig samtidigt som jag kastar in något i väggen. Hemtelefoner har vi fått byta vid ett flertal tillfällen då våra besökare har fått en telefon flygandes förbi dem rakt in i väggen.
  .
 • Skrivmaskinstvång – Får jag se en rubrik i en tidning eller reklamfilm på tv, då skriver jag upp den framför mig med hjälp utav mitt huvud. Jag rör huvudet som en penna och skriver ordet. Om jag skriver fel, måste jag sudda ut och skriva om fram tills det känns bra.

Kanske inget speciellt för dig, men för mig är detta väldigt jobbigt
Jag lider utav detta,  ganska mycket. Dock har jag lärt mig leva med det men det underlättar bara lite, det blir inte enkelt att hantera bara för det.

Ville bara beskriva några utav de tics och tvång jag har.

Beskriv gärna dina problemområden i forumet