CP-docka i leksaksaffären

CP-docka - Gil är framtiden

Funktionsnedsatta leksaker

Jag är förespråkare för jämställdhet, vill att alla ska bli behandlade lika – alltså ingen skillnad på någon. Därför blev jag glad samtidigt som jag blev chockad av denna nya docka som idag hamnade i vissa utvalda leksaksaffärer.

CP-dockan

CP-docka - Gil är framtiden

Dockan Gil (uttalas Jill) är framtagen för att få oss att sluta gulla med cp-skadade – denna tanken köper jag till viss del. CP-skadade blir precis som många andra med en funktionsnedsättning behandlade väldigt illa, i vissa fall är det ett extremt gullande och trevligt nedlåtande ifrån medmänniskor. Detta vill de att Gil ska åtgärda.

Här är ett citat ifrån en artikel på aftonbladet.se

Som ett exempel på det uppger Anders Westgerd att han känner sig dumförklarad när någon säger: Vad duktig du är som handlar mat själv!

Budskapet från Gil är enkelt: Vi är människor som alla andra. Behandla oss som det.

Cp-dockan lanseras som substitut, enligt föreningen:

– Har du ett sedan länge uppdämt behov att gulla med ett cp kan du köpa en docka av oss istället, säger Anders Westgerd, enligt Gil:s pressmeddelande.

Felet med Gil

Tanken är att alla ska bli behandlade likvärdigt, där håller jag med till 100% – men sen då? Ska nästa docka sakna ett ben, vara enögd, blind, ha ADHD eller varför inte en docka med tics?

Jag vill inte provocera, men om det ska vara jämställt, då ska det vara jämställt. Istället för att enbart ha ”normala” och CP-skadade dockor kan man väl ha alla funktionshinder som finns isåfall. Psykopat dockor finns det redan filmer om, det är ju bara att fortsätta.

Skärp er nu

Lägg fokus på det som räknas istället, lär våra medmänniskor vad en funktionsnedsättning är istället. Att istället lägga resurser på att öka kunskapen är något som jag hellre skulle göra. Det är ju bland annat därför denna bloggen finns, för att öka kunskapen hos andra.

Men jag kan ju ha fel, snart kommer väl alla gå omkring med en cp-docka på armen och få ytterligare ett stänk okunskap inpräntat i skallen.

Tror du detta kommer att hjälpa? Det gör inte jag.