Funktionsnedsättning – tillgång eller handikapp?

Stora tankar ifrån en liten människa

Det är inte enkelt för en utomstående att komma innanför en person som lider utav en funktionsnedsättning, att kunna förstå fullt ut är något som inte ens de som är närmast kommer att kunna göra.

I många fall gör våra ”problem” att vi blir mera sammanbitna och håller oss undan sociala sammanhang. Det som jag pratar om nu är social fobi och låg självkänsla.

Det många inte förstår

Är att vi är helt normala, förutom de små detaljer som skiljer oss åt. Precis som att alla människor är olika, det är ingen skillnad. När det handlar om just social fobi är min undran, är detta en tillgång eller ett handikapp?

Jag försöker se alla funktionsnedsättningar som en tillgång, förutom de mer ”allvarliga” som enligt mig bland annat är afasi men även många andra.

Den enda fördelen jag kan tänka mig med just afasi är lärdomen man får för andra människor. Då kommunikationen är rubbad är ju analys något som används istället.

Vad är egentligen en tillgång med en funktionsnedsättning?

Kunskapen, just detta är den största tillgången. Att lära sig något nytt, nackdelen är ju det sämre välmåendet. Att lära sig något nytt och sedan kunna använda detta till att hjälpa någon annan.

Det kanske är lätt för mig att säga, nej det är inte lätt för mig. Under flera år gick jag knappt utanför min lägenhet. Jag låg i soffan och tittade på tv, sedan gick jag till affären och köpte något för att sedan smita tillbaka hem till min trygghet. Jag gick enbart ut när det var mörkt, för då syntes jag mindre.

Dialoger med andra var en fasa, det är till viss del samma idag, fast mycket bättre. Jag kan enkelt starta en dialog med andra, om det är på mina villkor.

Vad har jag lärt mig?

Väldigt mycket, otroligt mycket. Vi med social fobi drabbas som alla andra utav mängder med fördomar, många ger rådet: ”men ut med dig då, det är väl inget svårt med det”.

Om det bara visste hur svårt det är. Allt är inte svart eller vitt, inte antingen eller. Allt är inte lika enkelt för oss som för dig. Fördelen med att lära sig hur andra reagerar är att man lär sig hur hanteringen utav just detta ska gå till. Och även om hur trångssynta andra är.

Vad du än lider utav kommer du att träffa andra som ska ge råd och säger att de förstår, även om de inte gör det. Försök därför att inte lyssna på vad andra säger, använd SORK eller prata med en läkare, endast detta kan ge dig råd och tips på hur du kan gå vidare. Speciellt vid svårare fall utav den sociala fobin.