Hur ska man få någon att förstå?

Du är sjuk huvudet

Denna vanliga men otroligt naiva inställning är riktigt pinsam, att vägra inse att man inte är sjuk i huvudet bara för att saker och ting sker på ett annorlunda sätt än vad du gör.

  • Först och främst, vad är det som ger dig rätten att döma en av dina medmänniskor? Det finns ingen som är värd mer än någon annan, även om det är lätt att tro sig själv övermänsklig och bättre än merparten av sin omgivning.
  • Ord sårar även en funktionsnedsatt. Vi är inte gjorda utav sten, kunskapen om oss finns på vår insida, du behöver inte tala om vad du tror när du inte vet något alls.
  • Du måste ställa frågor, annars kan du inte få några svar
    Om frågor inte ställs, hur kan då ett svar ges? Du som inte vet, men kanske vill veta eller iallafall förstå. Du måste ställa de frågor du undrar över, annars kan du inte lära dig något nytt. Tänk om du är i ett förhållande med någon med en funktionsnedsättning, du tycker om personen väldigt mycket men kan inte förstå varför det blir som det blir. Då har du två alternativ, antingen fly och bli olycklig – eller lära dig om henne/honom och bli lycklig.

Det är ju svårt

Har inte alls sagt att det är enkelt, du kommer troligtvis tycka att det är något av det svåraste du gjort – jag förstår det. Men tänk efter, hur mycket är inte det värt? Att du lär dig hur en person som är annorlunda fungerar är ovärderligt – speciellt för oss som är just ”en utav dem”.

Många har problem med impulser

Det kan visa sig på många olika sätt, några exempel:

  • Skriker okontrollerat.
  • Kastar saker i väggen.
  • Känner stor osäkerhet och kan ta till okonventionella metoder under impulsen för att kolla vad som gör henne/honom osäker.
  • Slår till någon i panna (det gör jag)

Detta är några få saker, det betyder dock inte att vi är onda, har bara svårigheter att kontrollera de impulser som vi får. Det känns helt rätt att göra det vi gör, sekunden senare märker vi att det kanske inte var smart, men då är det försent.

Vi kan inte skylla ifrån oss och säga ”jag har problem med impulser” – det är nämligen väldigt lätt att glida på vågen ”funktionsnedsatt” – men om vi nu inte ska kunna skylla på det, då kan det vara bra om du istället förstår och har överseende, det är klart att du inte behöver gilla ”felen” – det räcker att du förstår och accepterar. Det är jobbigt även för oss.