Såhär känns det på insidan

Tourettes ser ut såhär

Detta var en dum titel, men egentligen inte. Många tror att en bokstavskombination/funktionsnedsättning har ett visst utseende. I många fall kan jag ju säga att det syns, men i de allra flesta är det lika osynligt som en en ond häl.

Fördom utan ont uppsåt

Jag tror inte att någon sitter hemma och planerar vad de ska säga när de ser en halt på stan – antar att de inte tänker skrika ”kolla ett Tourette miffo” eller något liknande. Det kommer utav bara farten.

Vi med diagnoser som tex ADHD, Tourettes och OCD tycker jag har en rättighet, det är att vi kan få driva med oss själva, tex ”jag har inte ocd jag har inte ocd jag har inte ocd” – det är godkänt enligt mig, likadant är det med att driva med våra utseenden.

Anledningen till att jag godkänner detta är för att det inte gör ont när vi själva skojjar, det är betydligt värre när någon annan gör det. Precis som när någon driver med utseenden på en halt och kallar den ”dampig” – det är inte ok.

Retas på rätt sätt

Jag säger inte att man ska attackera allt och alla med en diagnos med försvaret, ehh, jag är ju likadan själv – det är inte alls det jag menar. Utan retas på rätt sätt genom att välja tillfället, svårare är det inte.

Såhär känns det på insidan

Det många tror är ett handikapp är oftast ett utseende eller ett visst beteende, just därför kan de använda dessa kommentarer som ”dampig” och andra onödiga ord till någon som är helt ”normal” medans den personen man säger det till faktiskt lider utav Damp. Retas därför inte elakt, men var inte rädd för att vara dig själv. Tillåt dig själv att bidra med något roligt, för om du hela tiden är allvarlig med allt mot alla, då kommer det bli väldigt långtråkigt.

Ha roligt, men på ett snällt sätt – Tänk om du själv hade varit där, hur ont gör inte det inom dig?