Skillnad mellan att lyssna och prata

Ord kommer ut men inte in

Jag är expert, på mycket. Speciellt när det handlar om att prata, dock är jag inte lika skarp när det kommer till att lyssna, men ibland lyckas jag. Dialogerna blir mycket bättre när det blir både in och ut med orden, för alla inblandade parter. Det är något vi lär oss i tidig ålder.

Ofta när det handlar om ADHD är det som många vet vanligt att munnen går i ett och att ord du säger till oss inte går in. Det är inget medvetet utan det blir på det viset automatiskt. Lägger vi däremot extremt mycket fokus på att lyssna, då kommer vi att få en väldigt intressant dialog, för åter igen, både in och ut med orden.

Vad händer annars?

Om du enbart pratar utan att lyssna kommer inte poängen fram i ett samtal, en envägsdialog med två personer som pratar är ju något som inte fungerar. Det är därför många missförstånd och bråk föds, vore det inte enklare att ha som rutin att när du sätter en punkt i ett samtal väntar på att personen du pratar med även sätter punkt?

Exempel:

  • Du: idag är det fint väder, tänkte köp…….
  • Jag: Ja, det är superfint väder, tänkte köpa glass och träffa några polare och sedan kanske hyra en film.
  • Du: Tänkte precis säga att jag ska köp……
  • Jag: Fy vad trött jag är idag, hade en riktigt jobbig natt, har inte sovit något alls. Pratat i telefon halva natten med en polare som inte mådde bra. Det är klart, jag är ju en bra lyssnare, därför ringer alla mig. Jag är grymt snäll och en bra lyssnare. Inte konstigt att alla vänder sig till mig.
  • Du: Kan jag få ordet?
  • Jag: Vaddå få ordet? du pratar ju hela tiden, jag gör inget annat än att lyssna på ditt tjat.
  • Du: Jag ville bara fråga om du ville ha en glass.

Detta var ett riktigt dåligt exempel, dock väldigt vanligt. En dialog som i stort sett går åt en riktning. Låta något prata färdigt kan vara väldigt jobbigt när jag själv anser att det som händer mig är väldigt mycket viktigare och betydligt mer intressant än vad någon annan säger – även om det är inom samma område.

Dialog mellan två med ADHD

Detta är intressant, man skriker inom sig ”sluta tjata” och vill inget hellre än att få tjata själv. Men det är väldigt svårt att få fram något när båda personerna i samtalet avbryter hela tiden och även om det är inom samma område är det väldigt enkelt att bråk uppstår.

Jag försöker varje dag att bli bättre på detta, att få lyssna på någon annan utan att drömma mig bort och avbryta hela tiden. Det är väldigt svårt, men när ett helt samtal är avklarat och båda parter är nöjda, då känns det väldigt bra i magen.

Att hitta balans är väldigt viktigt, inom alla områden.