Stress eller ångest

Förväntansångest

Ångest och stressrelaterade problem kan ju förekomma vid många olika tillfällen, men när det handlar om att man ska göra något och känner en press innan, är det då stress eller ångest?

I många fall kan det handla om något som kallas förväntansångest, vilket innebär att du bygger upp en bild utav vad du tror kommer att ske.

Detta är något som är väldigt vanligt då vi som lider utav social fobi har svårt att hantera vissa känslor och placeringen utav dem. Ungefär såhär:

  1. Kalas med 50% främlingar.
  2. Du tror att de kommer att klämma på dig.
  3. Du tror även att de kommer starta otroligt många obekväma dialoger med just dig eftersom de inte känner dig.

När det kanske ser ut såhär istället:

  1. Du kommer till kalaset, hälsar på folket med ett artigt nickande.
  2. Ingen klämmer på dig förutom kanske någons lilla 2 åring som är nyfiken av naturen.
  3. Eftersom 50% utav folket är nya för varandra märker de troligtvis inte av dig alls och känner nog lite stress över främlingar precis som du gör.

I detta fallet tycker jag att en S*O*R*K modell kan vara smart att använda. Om du inte känner till just SORK kan det vara lämpligt att du först läser det här.

Snabb genomgång

Eftersom du enligt sorkmodellen bygger upp två olika slut på ett scenario och även startar det på två sätt finns det alltså 4 olika slut beroende på hur du hanterar situationen. Det låter kanske avancerat, men om du provar när det handlar om något du känner press inför, då kanske resultatet förvånar dig.

Hur ser detta ut kortsiktigt och även långsiktigt beroende på om du gör eller inte gör det som krävs just då.

Man behöver inte krångla till det, jag har sett för många knepiga förklaringar på denna KBT-modellen vilket jag tycker är väldigt onödigt då vi med dessa problem har provat tillräckligt många luriga saker för att försöka lösa det som tynger oss.

Om något är för svårt, då är det ju väldigt lätt att du skjuter på inlärningen och står kvar på ruta ett hela tiden – det är inte vad SORK går ut på, det ska vara enkelt att förstå och utföra.

Slutsats

Är det stress eller ångest som strular för dig innan kalaset? Det skadar inte att rada upp situationen enligt SORK – det kanske är enklare än du tror, jag lovar dig att när du ser sakerna du har problem med ur en annan synvinkel blir det mycket enklare att hantera och förstå.