Vad är det för ljud du gör?

Varför låter du sådär?

– Jag har aldrig hört dig göra det ljudet innan.
– Har nog gjort det sen jag var barn tror jag, eller iallafall länge, minns inte när jag började med det.

Ett utav mina tics är ett ljud som jag gör med munnen, lite svårt att förklara, men det finns där iaf. Inget illa ifrån personen som frågade mig, han undrade bara, men det fick mig att tänka efter. Är det bara jag som ser och hör vad jag gör?

Omedvetna beteenden

Det finns en hel del saker som jag gör omedvetet, bland annat:

  • Lägger godis i par, färgordning, smak och storlek.
  • Tycker det är väldigt frustrerande, irriterande och jobbigt om saker inte ligger på ett bord i ”min” ordning.
  • Fnyser i stort sett hela tiden.
  • Har ryckningar i huvudet, dock små och inte synliga för andra, dock märker jag tydligt av dem då mitt huvud gungar åt sidorna.

Det som är intressant är att personer som man känner och har känt under hela livet. De tänker inte på vad jag gör. När jag fick mina diagnoser för ett par år sedan började jag förklara för nära vänner och familjen för att de skulle få en förklaring på hur det ligger till.

De värsta kommentarerna jag fick då var ”det har du väl inte, har jag aldrig märkt” eller ”Om jag går till en läkare kan jag nog minsann få någon diagnos med”. De personerna verkar tro att jag ser det som en tävling, att jag försöker hävda eller skylla ifrån mig på något.

Det stämmer inte, varför skulle jag vilja det? Finns ingen mening med att göra något sådant, jag mår ju inte bättre utav det.

Många tror att en diagnos enbart kommer att få dig att må sämre, tvärtom säger jag. Du kommer att må bättre när en förklaring till varför du har gjort dittan och dattan finns. Men välj noga vem du berättar till, även de som är nära dig kan ha otroliga föromar.