Hittar du inte orden är du dum i huvudet

2 sekunders väntetid – sen är du dömd

En vanlig fördom är att en funktionsnedsatt är dum i huvudet, exempelvis om du inte svarar på ett tilltal eller en fråga efter den standardiserade svarstiden.

Vad många inte verkar förstå är att det pågår betydligt mer i våran huvuden än vad de verkar tro.

10 000 svarsalternativ

Istället för att vi ger någon de svar som de kanske vill höra eller vad som är rätt och riktigt enligt deras kunskapsmall ger vi ett svar som är mera korrekt enligt oss. Problemet är att istället för att få ett svar känns det ibland som att vi har 10 000 svarsalternativ.

Då är det svårt med 2 sekunders väntetid.

Hittar vi inte orden?

Självklart hittar vi orden, inte alltid iofs – det finns ingen som alltid har ett svar.

Mest intressant tycker jag nog att ”dumhuvud förklaringarna” vi får är – är man dum i huvudet om det finns olikheter mellan oss? Det tycker jag inte, vi är människor allihopa.

Det är inget fel med att vara annorlunda, att inte vara fast i den ramen som alla verkar vilja vara utan att bryta sig ur denna och vara sig själv – farligt farligt. Eller?

Om alla var exakt likadana, då hade inte Bill Gates funnits, eller Jim Carrey heller för den delen. Alla människor är genier, vissa har bara lite svårare för att inse och visa det.

Du är inte dum i huvudet om du har svårt att hitta svar på något som kanske inte intresserar dig alls. Skillnaden mellan oss ”speciella” är att vi faktiskt vågar visa ointresse.

Är vi otydliga eller vill ni inte förstå?

Eller kan det helt enkelt vara på det viset att ni inte kan förstå det vi säger? Att vara intelligent är en styrka och om du har svårt att förstå det vi säger, då kanske en bok vore något för dig. Lär dig något nytt, det gör vi varje dag.