Hur ska vi kunna förbättra försäkringskassan?

Finns det något att göra?

Det är väldigt intressant med försäkringskassan, de gör ett otroligt bra jobb och många får den hjälp som de behöver – men när det strular, då är det krångel utav rang som gäller.

När man läser saker som detta:

En 38-årig kvinna, ursprungligen från Libanon, kommer för att få sin sjukskrivning förlängd. Hon har varit sjukskriven för diffus ångest i tio år, med avbrott för en vända hos arbetsförmedlingen. Hon vill inte delta i arbetsterapin på mottagningen en gång per vecka, men går i samtal hos en psykolog var fjärde vecka sedan tre år tillbaka. Utan någon förbättring.

Nu vill hon ha sin sjukskrivning förlängd till den första september eftersom hon ämnar tillbringa hela sommaren i Libanon. Vidare vill hon ha sitt färdtjänstintyg förlängt. Hon hävdar att hon lider av en sådan social fobi att hon inte kan åka kollektiv
läs mer::.

Detta är inte helt korrekt enligt min mening, när man inte kan åka kollektiv medans en flygtur till Libanon fungerar. Jag är helt för att människor som behöver hjälp ska få den, men  inte när det blir såhär.

Hon mår inte bra, det kan jag inte säga emot. Men snälla, ska hon vara sjukskriven bör ju inte en semesterresa vara något som blir godkänt.

Hur ska vi förbättra?

Tänk om du hamnar i en situation där du måste sjukskrivas men inte har arbetat utan kanske studerat, då kan man inte få någon ersättning eftersom 80% utan en inkomst inte finns då CSN inte räknas, förutom när det handlar om bostadsbidrag. Detta kanske är helt ok, vad vet jag.

Om FRK ska fungera, behöver vissa saker ordnas.

  • Få bort de som fuskar.
  • Utbilda personalen inom olika sjukdomsförlopp för att de ska kunna ge en mera korrekt bedömning då de idag inte har mycket koll.
  • De måste ha regler som gäller alla, tex den 38-åriga kvinnan.

Alla som behöver hjälp ska få den, inte bara de som lyckats dra vinstlotten i FRK´s lotteri. Jag själv har egentligen aldrig haft problem med dem, men jag vet allt för många som har haft det och det är inte ok.

Men som jag skrev i ett tidigare inlägg, det finns allt för många som fuskar, det är pga dem som de med verkliga problem blir lidande.