på 60-talet fanns inte ADHD – då var alla lydiga och duktiga

Tänker inte folk på vad de säger någon gång alls?

Detta citat kommer ifrån familjeliv där det skrevs på ett ganska intressant inlägg, sen kommer denna kommentaren. Jag tror inte personen ifråga menade någonting illa, men jag tog lite illa upp för den. Jag antar att det är för att i mitt huvud finns en grubblarhjärna.

Minns när jag gick i lågstadiet mitten på 60-talet då fick vi skriva ibland med raspiga bläckpennor och alla hade en liten burk med bläck. Jämt blev det plumpar. Vore väl otänkbart idag när så många barn har ADHD och annat så nu skulle väl bläcket kastas på läraren?? Vi satt snällt och plitade och skrev och man hörde bara raspet av våra pennor.

Varför reagerar jag på detta?

Kanske blir lite otydligt nu, har en tendens av att springa omkring lite i mina formuleringar, speciellt när jag har mycket att säga om en sak.

Det är alltid mycket snack om att det finns mycket ADHD nu och att det förr i tiden inte fanns överhuvudtaget, jag har lite svårt att gå med på den tanken att det inte fanns några nedsättningar på 60-talet, varför? Häng med här:

  1. Många som var unga på 60-talet är idag missbrukare.
  2. Många utav dessa missbrukare är deprimerade och mår riktigt dåligt.
  3. Missbruk kan börja med att man mår dåligt och försöker dämpa sina känslor genom alkohol/droger, precis som många gör idag.
  4. Många med ADHD självmedicinerar, då snackar vi inte alvedon utan andra saker. Amfetamin och även andra droger är vanligt, även alkohol. Jag själv kan intyga detta och även en utav mina läsare.
Om man slår ihop detta är skillnaden inte stor alls, förutom att idag blir dessa personer diagnostiserade och medicinerade. Det var inte vanligt med att prata om dessa problem förr i tiden då det var vanligt att en person som var annorlunda hamnade man på institutioner vilket inte var lyckat då dessa personer även under denna tiden blev idiotförklarade. Vem vill bli det?
Det pratades inte om det, och pratar man inte om något existerar det inte. Eller? Klart det existerar. ADHD kom inte till bara för att ett namn sattes, det fanns redan innan men då utan namn och är man annorlunda utan att kunna sätta namn på det, då blir man stämplad. På den tiden var stämplingen betydligt värre än vad den är idag, och nu för tiden är det inte enkelt vill jag lova.