Utanför ramen, då mår du automatiskt dåligt

Intressant tänkande ifrån en läsare

En utav mina läsare skrev till mig idag:

Jag förklarar för mina vänner att jag är ”sjuk” och inte fungerar som alla andra …Sen är det precis som om de glömmer bort det och tvingar mig leva enlig deras lära .
Jag kanske inte mår bra i en relation ..har ju märkt det gång på gång ….men de tycker att jag behöver en ändå .. För att bara träffa någon som ger mig närhet när jag väl behöver den är skadligt för mig ..och jag mår tydligen dåligt när jag gör så .

Hur lever man rätt?

Jag har funderat och funderat på detta väldigt länge och har inte riktigt kommit fram till något vettigt, för det finns egentligen inget rätt och fel när man lever sitt liv. Förutom när det handlar om självskada och sådant, detta jag menar nu handlar mer om att försöka leva vanligt.

Häromdagen skrev jag ett inlägg om organiserat kaos, fick lite reaktioner på detta och blev lite irriterad då jag blir dömd enbart för att jag inte gör som ”normen”. Men vad är norm egentligen?

För mig är det som är normalt ganska tråkigt.

  • Du är precis som alla andra.
  • Klär dig exakt likadant.
  • Du går till samma uteställen och dricker samma saker som alla andra.
  • Ditt liv går efter en manual.

I mitt fall och för många andra NPF-filurer passar inte detta in i våran ”världsbild” då vi fungerar lite annorlunda. Men är annorlunda något dåligt? Jag läste en kommentar som Camilla Larsson skrev till en person som hade blivit kallad ”sär”.

Det är ingenting negativt med att bli kallad sär, snarare tvärtom – Sär betyder särskild, det betyder att du är speciell och det är något bra.

Sätta personer i fack är idiotiskt

Varesig du har en funktionsnedsättning eller inte är alla personer unika, ingen är den andra lik. Det betyder även att alla hanterar saker olika. Vad är det som är fel med det? Ingenting alls.

Du kan tex inte säga till en person att denne mår dåligt bara för att du tycker att h*n hanterar situationer på ett annorlunda sätt mot vad du hade gjort själv.

Alla är olika, det är bara att acceptera det.