Utrota handikappade och funktionsnedsatta

Avskaffa fördomar och idioti

I Sverige finns det inte plats för de svaga, finns ingen anledning till att vi ska ha något som kallas för handikappade och funktionsnedsatta. Det blir enbart negativa spår i vårat land, i resten utav världen likaså. Är det inte bättre att utrota handikappade och funktionsnedsatta?

Ja, det är väl klart vi kan göra det, om jag bara får lägga till ett ord i den meningen: stämpeln – för vi som är funktionsnedsatta och för de som är handikappade behöver faktiskt inte ytterligare en ”sak” som gör att folk ser ner på oss. En stämpel är något som inte är behövligt, iallafall inte i de allra flesta fallen. Med andra ord, ta bort stämpeln.

Vad betyder en stämpel egentligen?

Att vara funktionsnesatt och/eller handikappad innebär problem för många, jag har vissa svårigheter precis som du har. Mina svårigheter skiljer sig egentligen inte ifrån dina, för du har problem inom vissa områden och jag inom andra. Vad är skillnaden? Jo, stämplingen. I mina papper står det att jag stämplat klart och tydligt ”ADHD, Tourettes och Tvångsyndrom” det finns även information om att jag inte kan hantera stress.

Hur ser det egentligen ut om du frågar mig och inte läser mina papper?

Ja, jag har svårigheter.

  • Mitt fokus har en tendens av att försvinna, har du fullt fokus hela tiden?
  • Jag har svårt för VISS stress, inte all. Klarar du all stress?
  • Jag har tvång, de kan vara lite jobbiga, men det är ingenting som påverkar någon annan än mig själv.
  • Tics, ja det har jag. Påverkar dem dig? Nej, inte alls.
  • Har lite problem med att veta när ”gränsen är nådd” – om du tex börjar boxa på mig då börjar jag boxa tillbaka och kan ha lite svårt att sluta. Men hur ofta boxas du på en arbetsplats?

Utrota stämpeln

Inte personen – alla är olika, ingen är den andra lik. Om du har ett handikapp och inte kan arbeta, då är det en helt annan sak, men om du har ett handikapp och får ett anpassat arbete, då blir du stämplad. Till viss del är det ok. Men en rullstol och ett papper med en massa fakta kan ofta göra att personen i rullstolen blir stämplad som dum. Jag vet, har arbetat inom omsorgen och med egna ögon sett och hört hur det kan gå till.

Tex, du är på ett cafe med någon i rullstol. Personalen frågar ifall h*n vill ha kaffe. Då säger jag, fråga inte mig utan henne/honom. Då vänder sig personen mot denne och frågar med väldigt hög röst ”VILL DU HA KAFFE?”

En godkänd stämpel enligt mig kan vara om personen har ”Duchennes muskeldystrofi” – då är ett arbete med lyft helt uteslutet.

Min poäng är denna

Att sätta en person i ett fack bara för att h*n är annorlunda. Här är ett underbart citat:

kom ihåg att du är helt unik, precis som alla andra

Jag säger inget om förståndshandikapp som blir hanterat på korrekt sätt, alltså ingen attack emot någon. Men i vissa fall kan det vara lämpligt med en förklaring, speciellt inom arbete. Men oftast behövs inte det alls, för vem angår det om du har ett förståndshandikapp eller inte?

Sluta kategorisera och börja se människan istället – lär dig något om andra, kunskap väger inte tungt.