Vad är MBD egentligen?

Minimal Brain Dysfunction

Kallades ursprungligen för ”Minimal Brain Damage” är en äldre variant utav diagnossättning unom barn och ungdomspsykiatrin. Det som i nutid kan förknippas med MBD är vad vi idag kallar för ADHD.

50-talet var då MBD infördes som diagnos, inom DSM ersattes denna med ”Hyperkinetisk störning” (1968), ADD (1980) och ADHD (1987).

I Sverige användes MBD under 70-talet men ersattes under det glada 80-talet utav DAMP (ADD/ADHD/DCD) – Nuförtiden ersätts DAMP ofta utav ADHD, även i Sverige.

Intressant med utveckling

Det är otroligt hur snabbt utvecklingen inom psykiatrin är, från att för 40 år sedan då det nästintill var tabubelagt med funktionsnedsättningar till att idag ha blivit accepterat och fokus läggs på att kunna hjälpa och ge stöd till de som behöver det.

Jag kan helt ärligt säga att mitt liv hade inte varit såpass bra som det är idag om det inte vore för forskningen inom detta och allt som det medför. Till alla skeptiker som tror att detta med NPF enbart är en modefluga, isåfall har denna ”flugan” varit aktiv ganska länge.

Jag håller för tillfället på att söka information om något som är lite annorlunda, ganska spännande. Jag tror att du kommer finna det intressant när jag lägger ut det. Jag försöker alltid göra alla inlägg rättvisa, därför vill jag inte publicera något som är halvklart då det kan innebära att helt fel information kommer ut. Jag vill vara korrekt och lära ut på ett vettigt sätt.