Vad innebär egentligen NPF?

Är det ytterligare en bokstavskombination att komma ihåg?

Tack och lov slipper du ytterligare en förkortning som du behöver kunna, det räcker nämligen gott och väl att komma ihåg NPF. Denna förkortning står för ”NeuroPsykiatrisk Funktionsnedsättning” och är ett samlingsnamn för ADHD/ADD, Aspergers syndrom, Tourettes syndrom, OCD, Dyslexi/Dyskalkyli och tal- och språkstörningar.

Fördelen med NPF är att det är ganska tydligt om någon ”har” det – Många säger att de skulle vilja ha en skylt runt halsen som förklarar vad de har för nedsättningar/svårigheter man har pga sin NPF. Oftast räcker det gott och väl att säga ”Jag har ADHD” – då ringer en klocka hos de allra flesta.

Om man nu ska ha någon nytta utav just denna förkortning eller detta samlingsnamn är det tex på skolor och arbetsplatser där personer behöver lite extra stöd. Om dessa platser har denna kunskap om NPF blir detta möjligt och färre problem kan uppstå.

Varför behövs denna kunskap?

Jag är väldigt trött på att hela tiden få höra ifrån arbetskamrater/vänner/släkt/bekanta om deras syn på hur det ligger till med tex ADHD. Många vet inte vad det är och kan därför inte förstå varför vi gör saker och ting lite annorlunda.

Det är egentligen ganska skrämmande hur lite våra medmänniskor egentligen vet om NPF. Min arbetsplats är ett sådant ställe, där får man höra både det ena och det andra, vet oftast inte om jag ska skratta eller gråta då det verkligen inte har en enda aning om vad de pratar om.

Egentligen kan jag nog inte bli sur på dem, jag har ett stort intresse utav att lära mig. Alla har inte det – detta gör ju inte dem till sämre människor, utan de är precis som du och jag. Annorlunda.