Är kontrafobi överkompensation?

För att kunna komma på om detta är överkompensation eller inte är första steget att ta reda på vad själva ordet betyder. Kontrafobi betyder kort och gott ”mot fobi” (av latin contra ’mot’ och fobi) och innebär i stort sett att du går emot din fobi.

Det finns ju som du vet många olika fobier och långt ifrån alla som lider utav dem accepterar detta utan försöker hela tiden att gå emot sin fobi. Kontrafobi är en form utav överkompensation där personen istället för att hålla sig undan, söker sig till det som framkallar rädslan.

Te.x kan en person som lider utav höjdskräck söka sig till bergsklättring eller extremsporter där livsfara ofta finns med i bilden vilket kan få fram ”känner att jag lever” känslan.

Vad vinner man utav kontrafobi?

En utav vinsterna med just detta är att man testar verkligheten, att utmana sig själv till den grad att man lyckas ta sig förbi det som brukar tränga in en i ett hörn där man sedan har väldigt svårt att ta sig förbi.

Att möta sina rädslor är något som är väldigt nyttigt enligt mig, dock behöver det inte vara till den extrema grad som väldigt många söker sig till, det kan vara mera de alldagliga saker som oroar och skrämmer.

Tänk social fobi, du går ut och möter det du fruktar och klarar av det, även om det är med varierande resultat.

Förutom social fobi, acrofobi och autofobi har jag även problem med Entomofobi vilket är riktigt jobbigt, speciellt under sommarhalvåret då det finns massvis med insekter ute. Där brukar jag försöka utmana mig själv, inte enkelt någon gång men mitt mål är att i framtiden kunna hantera detta på ett bättre sätt än jag gör idag.

När ska man göra detta?

Att utmana sig själv är alltid bra, om det inte handlar om något farligt såklart. Skillnaden mellan att gå emot sina svårighetsområden och att leva med kontrafobi är dock ganska stor. Men båda handlar om att ta sig förbi rädslan för något.