Crohns sjukdom – en riktig skitsjukdom

Alla sjukdomar är en funktionsnedsättning

Även om inte alla ser det på det viset. Crohns sjukdom, en kronisk tarminflammation – detta kanske är något konstigt att skriva om på denna bloggen. Men om du tänker efter lite, jag skriver om funktionsnedsättningar. Denna sjukdom gör att funktionen blir nedsatt, därför skriver jag om detta.

En utav mina favoritbloggare insjuknade rejält 2010

Tommy K Johansson är en utav Sveriges bästa bloggare, han har gett mig många timmar utav riktigt intressant läsare. När jag fick nys om detta kände jag att suget efter lärande ökade.

Vad innebär Crohns sjukdom?

Crohns sjukdom är en kronisk inflammation som kan påverka hela mag-tarmkanalen, från munnen ända ner till ändtarmsöppningen. I regel är det nedre delen av tunntarmen och tjocktarmen som blir inflammerad.

Crohns sjukdom är ungefär lika vanlig bland kvinnor som bland män. Oftast blir man sjuk första gången när man är mellan 18 och 30 år. Man kan inte bli frisk från sjukdomen, men får man behandling kan man leva i stort sett som vanligt.

Vad som utlöser sjukdomen är inte känt, men inflammationen startar med att kroppens immunförsvar aktiveras och påverkar slemhinnan i tarmen som får djupa sår. Risken att få Crohns sjukdom ökar om den finns i släkten, men däremot är risken ganska liten för att den ska gå i arv från föräldrar till barn. Rökning ökar risken för att få sjukdomen och förvärrar även dess förlopp.

Symtom

Vanliga symtom vid Crohns sjukdom är att man

  • har ont i magen
  • har diarré
  • har blod i avföringen
  • går ner i vikt och känner sig trött.

Behandling

Behandlingen varierar beroende på var i tarmen inflammationen finns och hur spridd den är. Om man röker bör man sluta för att inte förvärra sjukdomen.

Det finns flera typer av läkemedel som minskar besvären vid Crohns sjukdom.

Är inflammationen i tarmen så svår att medicin inte hjälper eller om den ger svåra biverkningar, kan man behöva opereras. Sjukdomen kan också föra med sig andra besvär som kräver en operation, till exempel stopp i tarmen och fistlar.
Källa: 1177 – läs mer

Ge bidrag till forskningen om Crohn

[engine_alert type=”success”] Lär dig mer om sjukdomar [/engine_alert]