Det är väldigt lätt att försvinna in i sin egna värld

Jag lyssnar men hör inte

Som många vet vid detta laget har personer med bland annat ADHD svårigheter med att fokusera, jag är en utav dem.

Jag frågade min sambo igår när vi kollade på tv vad hon tittade på, hon berättade givetvis och vi pratade lite lätt om programmet. Efter att vi pratat ett par minuter frågade jag henne, ”vad är det vi kollar på?” – Detta resulterade i ett stort skratt ifrån Saga och jag tycker nog att det var rättfärdigat!

Måste bjuda på sig själv

Annars blir det nog lite tråkigt i längden, fast ja det är klart. Hon har redan stått ut med mig och mina ”bravader” i över 6 år. Det många kanske inte tänker på är att vi med ADHD, Tourettes och annan NPF har en tendens av att gå ”All in” – fullt fokus på det vi sysslar med, det kan vara allt ifrån att bygga ett hus till att spela ett mobilspel.

Om något under detta fokus kommer i vägen för oss, då händer det allt som oftast att man inte reagerar alls, precis som igår. Det finns även situationer som inte är lika roliga fast precis samma sak händer.

Till alla ADHD-syskons försvar, eller nej inte försvar – Vi kan inte skylla detta på något för vi bär ju alla ansvar för vårt eget handlande. Det spelar ingen roll om du glömmer betala räkningarna bara för att du var för absorberad av någon annan händelse, detta är en utav delarna som vi måste kämpa med lite extra.

Svårighetsgraden kan skilja ganska rejält beroende på vad fokusområdet ligger på, för mig handlar det ofta om att sitta vid dator och skriva eller göra research. Då är det inte enkelt att få kontakt med mig, vi kan ha dialoger där jag svarar och ställer frågor, men efteråt minns jag allt som oftast inte att detta ägt rum.

Men för det mesta flyter det på ganska bra och små oskyldiga grejer händer – Det är bara att le och skratta lite och försöka fokusera bättre nästa gång.