Hur ska jag göra om jag inte vill ticsa?

Ticsig kropp = flitig arbetare

Jag har en kropp som inte kan vara still. Det fungerar verkligen inte, om inte benen sprattlar omkring finns det tics i mitt huvud som kan sätta igång. Om jag försöker hindra både benen och huvudets rörelser försämras mina arbetsuppgifter rejält.

Alltså om jag fokuserar på att inte ticsa, då ticsar jag mer och blir samtidigt stressad.

Hur ska jag göra om jag inte vill ticsa?

Jag försöker tänka på mig själv, alltså hur jag uppfattar omgivningen. Där jag är vill jag helst vara accepterad och är jag inte detta förvisar jag mig ifrån denna plats.

Att ha tics  är en del utav Tourettes syndrom som jag har, att acceptera vad man har är steg ett. Sen måste du välja vilja strider du vill ge dig  in i. Är det värt att kämpa väldigt mycket extra bara för att kunna sitta stilla? Jag tycker inte det, använd istället dina tics till att göra något konstruktivt.

Arbetar du med händerna och har ryckningar i just den kroppsdelen, försök då att använda den till att få ditt arbete gjort. För mig fungerar det genom melodier.

Jag spelar melodier i stort sett allt jag gör, kanske inte högt och tydligt då det finns flera öron i närheten utan snarare i mitt huvud. Jag kan få till riktigt bra hits genom att sitta vid ett bort och utföra en uppgift..

Det som händer då är detta:

  • Mina ben sprattlar på som bara den, man kan säga att det ser ut som att jag spelar trummor.
  • Mina tänder håller tankten till benens melodi.
  • Gungningarna i mitt huvud håller takten till benen och tänderna.

Om jag får utföra dessa moment, (ibland tillkommer något) då kommer den uppgift jag håller på med att flyta på och jag kommer att kunna sitta hur länge som helst med samma uppgift.

Hitta det som fungerar för dig

Förändra inte den du är, acceptera det som du har för dig i den mån det går. Det kan vara jobbigt med vissa moment, och då kanske du behöver ta tag i dem, men annars. Go with the flow – acceptera din tics, det blir enklare då.