Hur vet man att det är tvång och inte en fix ide´?

Innan inlägget börjar kan du läsa min beskrivning utav OCD här för att sedan komma tillbaka hit och läsa resten.

Jag tänker gå in lite mera i beskrivningar utav tvång idag genom att ta några utav de som jag har, några som stör min vardag vilket är ett krav för att kunna klassificeras som tvång, det finns även flera precis som med allt annat som diagnostiseras.

Skillnad mellan tvång och en fix ide´

Enkelt förklarat är ett tvång något som du måste göra medan en ide är något som du gör och kanske fortsätter göra utav rutin vilket inte är ett tvång men kanske kan utvecklas till ett, det vet jag däremot inget om.

Jämviktsproblemen som jag har är något som får mig att må dåligt och de lyckas ta fokus från mig ganska rejält om jag inte utför en handling som jämnar ut det som har hänt. T.ex om jag råkar sparka i mitt smalben i en lyktstolpe, då sparkar jag i mitt andra ben på liknande sätt för att få en känsla som är likadan som den första smällen.

Om jag gör detta försvinner smärtan, om jag inte gör det kan jag få svårt att andas och smärta i smalbenet t.ex gör sig ständigt påmind.

Ett tvång får dig att må dåligt

Det som är intressant med tvång är att det kan variera väldigt mycket, vissa saker som jag har stora problem med kanske en annan person inte ens reagerar på. Jag känner en person som får ångest när hon går i närheten av en person vars sambo arbetar med något som innefattar strålning. Detta är för mig helt obegripligt precis som gummibandet troligtvis är för dig.

Om en viss ritual inte utförs kan en person tro att denne blir träffad av en blixt i ögat om h*n går ut. Detta låter helt knasigt för de som inte är insatta i ”tvångests våld” men när man sitter fast i ett tvång känns hoppet om att bli fri som något väldigt långt borta.

Tack och lov finns hjälp att få, man måste bara våga be om den.

Tvång behöver inte vara allvarligt

Vad folk än säger behöver inte ett tvång vara något som är allvarligt, om det däremot är något som rubbar balansen i ditt liv kan det vara väldigt bra att försöka åtgärda detta. Om du inte klarar av detta själv vilket många faktiskt lyckas med finns professionell hjälp att få.

Hur gör jag?

Jag tampas med väldigt mycket hela tiden, folk har väldigt svårt att förstå det för jag ser ju ut som vem som helst. Detta är en utav de orsaker som gör att jag har väldigt svårt att ta tag i många utav mina tvång, jag vill nämligen inte märkas av och det gör man, speciellt om man försöker sluta med något. Det är vad som sägs i mitt huvud, fast jag innerst inne vet att om jag lyckas bryta mig ifrån några utav mina ritualer finns chansen att färre lägger märke till mig.

Har du provat SORK? om inte, gör det.