Utökning utav de vocala ticsen

När det handlar om Tourettes syndrom är inte saker på ett visst sätt hela tiden utan snarare att de kommer ett tic för att sedan kanske bytas mot ett annat. Detta kan vara väldigt frustrerande då det handlar om vokala tics.

Mina vokala tics har förändrats, eller utökats. Om man inte vet om att det handlar om detta kan folk bli mycket irriterade och frustrerade då orden/meningarna som kommer ut ur munnen kanske är lite mera tvivelaktiga än vad de normalt är.

Tack och lov inte hela tiden

En extremt stor fördel är att mina vokala tics inte märks av hela tiden, oftast är det när jag har lyckats gå ner i varv och kan känna mig avslappnad. T.ex när jag är hemma med min familj.

Det kanske låter konstigt, men oftast spelar man ett spel vid offentliga sammanhang, där går jag in i rollen som den nervösa stappliga snubben som inte kan stå stilla eller vara tyst.

Efter en dag med att gå i denna roll är väldigt påfrestande vilket medför att när jag kommer hem finns det oftast två olika alternativ till hur kvällen kommer sluta.

Antingen sur och grinig eller mera ticsig. Jag vet helt ärligt inte vilket jag föredrar för båda är väldigt påfrestande och jobbiga.

Hur fungerar det med vokala tics?

Det enklaste sättet att beskriva detta på är att jag märker att min mun öppnas och sedan kommer det ut en mening som jag inte kan kontrollera. Man kan givetvis gå in i termer som inte en människa kan förstå sig på, men det finns ingen anledning till att göra det.

Tack och lov har jag den mest toleranta sambo som existerar, nu mera skrattar hon åt det som jag kommer ut ur min mun riktat mot henne. Hon vet att jag inte kan rå för det och blir därför inte sur.

Tack och lov kan jag kontrollera mig tillräckligt för att min dotter inte ska märka av något utav det. Vi är nämligen väldigt noga med att prata fint i vårt hem och det märks tydligt på henne.