Alopeci – Styrkan sitter inte i håret

Mattias Särnholm lider utav Alopeci

Om du som jag är en person som har fattat tycke för programmet ”Roomservice” på kanal 5, då har du säkert märkt att snickaren Mattias Särnholm ser lite annorlunda ut i denna säsong.

Mattias har drabbats utav en sjukdom som heter Alopeci som innebär att han tappar håret.

Just ordet Alopeci betyder just håravfall och kan drabba vem som helst, ung som gammal man som kvinna även om ca 60% utav de som insjuknar gör detta innan 20 års ålder Det är fortfarande okänt vad det är som orsakar detta.

I Sverige är det bortåt 150 000 personer som lider utav Alopeci men människor över hela världen blir drabbade utav detta. Det som gör denna sjukdom lite speciell är att den i stort sett bara ”ploppar upp” och ibland märker personen ifråga inte ens att denne är drabbad utav detta. Ofta brukar personer beskriva fläckar på huvudet i storlek av en femkrona som kan försvinna för att sedan återkomma.

Det som jag tycker är lite obehagligt med just Alopeci är att det inte enbart är huvudet som kan drabbas utan det kan förekomma håravfall på hela kroppen.  Tack och lov finns det värre saker än just håravfall att oroa sig för i livet, det tycker många utav de som är drabbade även om det självklart är jobbigt för dem. Tack och lov finns det peruker som ser helt äkta ut vilket många använder och då lyckas smälta in i omgivningen som precis vem som helst.

Förutom håravfall är sköra naglar ett symptom på detta, sedan finns det inga mer kända tecken på denna sjukdom.

Mattias Särnholm gick ut i media

Med att han har drabbats utav Alopeci för att han inte vill att vi som tittar på programmet ska behöva undra vad det är som har hänt. Mycket starkt gjort utav honom och det visar att det spelar ingen roll om du har varit med om en förändring i livet. Du är fortfarande samma person, personligheten sitter inte i håret.

Bilderna har jag lånat ifrån Aftonbladet.se

[engine_alert type=”success”] Lär dig mer om sjukdomar [/engine_alert]