Är afte stressrelaterat?

Jag och många andra personer lider utav någonting som heter Afte. Enkelt förklarat är afte en munblåsa, om man vill förklara lite mera ingående går det inte. Detta är alltså enbart en munblåsa, fast med vissa jobbiga delar.

Förutom att de sitter inuti munnen gör de även otroligt ont. Att äta, borsta tänderna eller bara att dricka är otroligt svårt och smärtsamt. Under vissa perioder kan det även göra ont att prata.

Är Afte stressrelaterat?

Jag tror faktiskt det. Jag ska förklara.

För mig fungerar det på ett ungefär såhär:

  • Stressig period med b-vitamintillskott = rejäl blåsa

För många hjälper det med ett b-vitamintillskott. Men under en stressig period kommer ändå blåsorna. Vad kan detta bero på? Jo, under stress ökar b-vitaminbehovet. Då kan man faktiskt säga att Afte är stressrelaterat.

En otroligt jobbig period

För några år sedan genomgick jag en riktigt tuff fas i mitt liv där jag bland annat jobbade 70 timmars veckor, jag har aldrig i mitt liv haft den mängder blåsor som jag hade då. En gång hade jag mellan 15-20 blåsor samtidigt, de satt både uppe och nere i käken vilket gjorde att varje gång jag stängde munnen var jag nästan tvungen att skrika.

Jag fick bedövningssalva för att kunna äta, dricka och borsta tänderna.

Jag började med vitamintillskott och har haft mindre utav dem efter detta, förutom under de tider som jag är extra stressad. Nu när jag har läst på lite extra, då kommer jag att öka mitt intag av detta under stress