Är personer med ADHD sämre bilförare?

Impulsiva stressiga personer som varken kan vill eller orkar hålla hastigheten eller vänta på sin tur vid en korsning. Det är med andra ord helt livsfarligt att låta en person med ADHD ha körkort?

Helt fel, vi är inte sämre bilförare än andra. Givetvis finns det bilförare med NPF som kanske är lite mindre lämpade till bilkörning, men har det med någon funktionsnedsättning att göra? Rent generellt tror jag inte det.

Jag har ADHD, Tourettes syndrom, OCD och körkort

Är jag en bra bilförare? Jag vill nog kalla mig det.  Vad är det som gör mig till en bättre bilist än andra? Ingenting, jag är precis som vilken bilförare som helst. Enligt mig finns det några olika kategorier utav de som kör omkring i våra bilar.

  1. Det är de som är helt vanliga bilister som vill ta sig ifrån punkt A till punkt B och gör ingenting för att krångla till det. Håller hastigheter och regler.
  2. De som har bråttom hela tiden och skriker på de andra som kör och anser sig själva vara mycket bättre än majoriteten utav de andra ute på vägarna.
  3. Farliga bilförare. De som absolut inte borde köra bil, de som inte vågar utan är livrädda ifrån de sätter sig i bilen fram tills de vibrerar ut ur sitt fordon med hjärtat i halsgropen.

Man kan säkert dela upp detta i betydligt fler led, men det känner jag inte att man behöver göra då detta fyller upp det mesta.

Jag är en utav dem som håller regler, kör försiktigt och hellre låter en person extra köra före än att tvinga sig framför. Detta är nog den mest vanliga bilföraren, alltså helt standard.

Bilister med mediciner är livsfarliga?

Många tror att bara för att en person använder medicin är den per automatik farlig i trafiken. Det är helt fel, de allra flesta med ADHD te.x som äter medicin blir bättre bilförare och inte sämre. Hade det däremot varit knark (som ännu fler verkar tro att bland annat concerta är), då skulle saker och ting vara helt annorlunda.

En person med en diagnos blir alltså inte per automatik en sämre bilförare. Precis samma sak är det med personer utan diagnoser, de blir inte bättre på att köra.

Alla är inte lämpade till att ta körkort, men det går inte att generalisera.