Brister i stöd till elever

Elever med neuropsykiatriska funktionshinder som till exempel adhd får inte den hjälp de har rätt till, uppger radioprogrammen Kaliber och Skolministeriet. I skollagen som trädde i kraft för drygt ett år sedan förtydligades att alla elever med eller utan diagnos har rätt att få det stöd de behöver för att klara skolan. Av 133 skolpsykologer vittnar 74 om att det finns elever med neuropsykiatriska diagnoser i deras skolor som inte får tillräckligt med stöd.

Källa: Aftonbladet

Göm undan de med ADHD

Det är ganska skrämmande tycker jag, 74 av 133 skolpsykologer vittnar alltså om att finns brister i stöd till NPF-elever. Vad är det som gör att dessa brister finns? Givetvis handlar det om ekonomi och skeptiker.

Allt för många i samhället lever med ett ”Joakim Von Anka” syndrom där allt handlar om ekonomi och inte individer. Hemskt att man ska sätta ett pris på något som kallas grundskoleutbildning. Är inte tanken med skolgången att alla elever ska få en grundläggande kunskap om diverse ämnen? Är inte alla elever människor? Tydligen inte, för om man har en funktionsnedsättning kan man tydligen inte bli prioriterad för att det kostar en liten slant extra.

Men det är klart, jag betalar ju bara skatt. Min röst har väl ingen betydelse?

Hur svårt kan det vara?

När jag gick i skolan var det inte lika vanligt med snack om ADHD och NPF. Då fanns det två typer utav lärare, ”vanliga” och de för ”stökiga elever”. Gissa vad jag hade för lärare? Jag var faktiskt en ganska stökig elev, hade väldigt svårt att sitta stilla och vara tyst. Egentligen ingen större skillnad mot idag, förutom en viktig detalj. Nu kallas jag inte stökig längre utan Samuel.

Det är viktigt att man inte sätter personer i olika fack, det blir bara problem utav det som alla vet. Men när det handlar om utbildningar är det viktigt att varje elev får fokus ifrån läraren. Om du har ADHD, Asperger, Dyslexi eller vad det än må vara måste läraren se till att du klarar av din skolgång.

Om läraren inte har kunskap nog till detta (vilket många inte har) då bör denne ta upp detta med högre makter.  För vem är den viktigaste personen när det handlar om en skola? Jo, eleven.