Sluta tänka på dig själv hela tiden – fokusera på omgivningen istället

Logiskt, smart, eller vad man nu vill kalla detta. Sluta tänka på dig själv hela tiden – fokusera på omgivningen istället, om du vill kunna bearbeta det som du har svårt med.

Jag är en person som i stort sett hela tiden lägger fokus på mig själv under ett möte med en annan person, inte på ett egoistiskt sätt utan snarare hur mitt beteende påverkar personen jag pratar med.

Om jag t.ex skulle lägga fokuset på personen jag pratar med istället för att tänka ”hur luktar jag nu? Ser jag bra ut i dessa kläder? Syns det att jag ticsar?” och liknande. Om fokuset läggs på Något annat än dig själv då kommer du lättare att kunna ta dig förbi de svårigheter som du har, eller iallafall det som har med social fobi eller låg självkänsla att göra.

Hur ska jag göra det då?

Det är inte lika enkelt att svara på då vi alla är olika och situationen där du hamnar inte är likadan som min. Men för att försöka få fram det på ett enkelt sätt kommer jag nu upprepa rubriken igen, ”Sluta tänka på dig själv hela tiden – fokusera på omgivningen istället” – Sluta lägga fokus på dina egna brister och lägg istället ner din energi på personen som faktiskt vill prata med dig.

Jag blir lika förvånad varje gång någon faktiskt vill göra det, prata med mig alltså. Just därför är det lite svårt att få in i huvudet att jag kanske ska lägga ner energi på att prata tillbaka eller helt enkelt lyssna.

Mitt vanligaste misstag

Är nog när jag träffar en person och lyssnar på denne samtidigt som mitt huvud är någon annanstans. Detta är väldigt vanligt och som hos många andra blir ordet som kommer ur din mun när en fråga har blivit ställd (som du troligtvis inte ens har hört) ”BRÖÖL”. Jag brukar kunna ge ifrån mig läten där jag i stort sett låter som en brunstig kossa, låter löjligt men om du tänker dig in i situationer där du själv hamnar i ibland, då är det inte lika konstigt längre.

Sluta tänka på dig själv hela tiden – fokusera på omgivningen istället. Bara ett tips.