Söndagsångest på fredagar

Varför ska man känna ångest inför måndagen redan innan fredagens arbetspass är avklarat? Det är väldigt frustrerande och irriterande tycker jag.

Ca 1 timma innan jag slutar innan helgen börjar oron komma krypandes, lite magont och småångest. Lördagen brukar börja helt ok men bortåt eftermiddagen kommer ännu mera ångest inför måndagen, söndagen inleds ofta med väldigt mycket stress och oro som sitter i under hela dagen, bortåt kvällen är det dags att lägga sig för att sedan gå upp igen på måndagen.

Ibland behöver hjärnan vila

Även kroppen behöver lite paus, det är därför vi sover på nätterna och helgerna är till för att ladda batterierna inför kommande vecka. Men om man hela tiden går omkring med en konstant oro och stress inför allt blir ledigheten och vilan inte lika rolig.

Hur ska man komma förbi detta?

Försök inte förtränga den ångesten som kommer, låt den komma fram och acceptera att du mår dåligt pga vissa saker. För om man inte tar tjuren vid hornen, då kommer ångesten vinna och att kunna bearbeta problemområden känns betydligt mer avlägset.

Om man hela tiden försöker trycka tillbaka ångesten då kommer ett tryck att byggas upp inom dig och en vacker (?) dag kommer det att slå över, detta är betydligt värre att ta sig tillbaka ifrån än att försöka bearbeta ångesten i tidigt stadie.

En klok person sa till mig för ett tag sedan att ångesten kan inte stiga hur länge som helst, efter ett tag måste kurvan vända och då lättar ångesten. Det är helt klart värt att tänka på det när man sitter hopkurad i soffan med klumpen i halsen/magen som får en att vilja spy upp sitt innanmäte.

Det vänder efter en stund, just när man sitter där känns det dock som en evighet. Men tänk på vad du vinner på att kämpa. Ge inte upp om det inte fungerar med en gång, försök bara igen och igen. Tillslut kommer du att lyckas.