Undvikande är inte hälsosamt – såhär tar du dig förbi problemen

Som en blixt ifrån klar himmel kommer denna riktigt intelligenta rubrik som troligtvis hälften av er som läser den kommer invända emot. Men inte om du fortsätter läsa hoppas jag.

Det undvikandet som inte är hälsosamt är givetvis inte det när du undviket att dricka öl bara för att du röker då, den är helt ok enligt mig. Detta handlar snarare om de undanvinden du gör i vardagen när du te.x håller dig undan ifrån andra människor. Alltså undvikandet i den sociala fobin.

Jag går enbart ut på kvällen när det är mörkt

Det var min melodi för några år sedan, jag klarade helt enkelt inte av att vara utomhus när solen var uppe. Det som fick mig att må dåligt var en varm sommardag, en sån dag när man nästan måste ha både linne och kortbyxor på sig för att inte smälta. Dessa dagar ökade min ångest och mitt stammande rejält då de sociala interaktionerna blir lite annorlunda då man har mindre kläder på sig.

Egentligen blir det inte annorlunda alls, det är bara den bild man har i sitt huvud. Det som störde mig då var att jag hela tiden såg andra som stirrade som besatta på mig. Efter att ha haft dessa problem i flera år, där man allt för sällan var utomhus lärde jag mig massvis med knep för att inte synas.

Det kunde te.x vara att ha på sig en varm skinnjacka året runt, det var ju absolut ingen som såg mig när jag hade på mig den varma skinnjackan när det var 25+ ute. Självklart visste jag om att det kunde uppfattas som konstigt med full mundering en varm dag, men det spelade ingen roll. Min jacka var som en trygghet för mig.

Om jag ska gå förbi någon måste jag gå på ett visst sätt för att inte märkas, ingen får se mig i profil.

Vad jag försöker få fram

Är att du kan genomskåda din sociala fobi, det gäller bara att hitta knepen som fungerar. Det tar ett bra tag och vissa dagar fungerar det inte alls, men då det faktiskt gör det. Då känner man en otrolig känsla. Tänk att jag har varit nere på stan, eller något liknande. Jag lyckades ta mig ner på stan med hjälp av en skinnjacka, ibland behövs det inte mer än något litet.

Om du undviker det du fruktar för länge – Då finns risken att du blir uppäten utav din fobi. Kämpa, du kommer att klara det.

Men glöm inte, Rom byggdes inte på en dag.