Varför ska William Petzäll skylla sig själv?

Jag har hört och läst om att vissa personer tycker att William Petzäll kan skylla sig själv. Har lite svårt att hålla med där.

Men innan jag går in på varför tänker jag klargöra att personliga tankar om en person inte gör att denne blir ondska personifierad, alla är olika och delar därför inte samma tankar och åsikter.

Jag fick en fråga på Facebook

Där en person frågade mig om jag var Sverigedemokrat, då sa jag ”nej det är jag inte” – ”Då kan du plocka bort mig ifrån dina vänner, för jag är Sverigedemokrat”.

Ok, sa jag. Inte för det spelar mig någon större roll vad du har för politisk åsikt men visst. Sen tog jag bort honom som vän på FB. Detta tycker jag var lite knepigt, precis lika knepigt som att William Petzäll ska skylla sig själv för att han hamnade i den situation som han gjorde.

Han hade helt knasiga tankar jämfört med mina egna – Tycker jag illa om honom för det? Klart jag inte gör, finns ingen anledning. Om någon är en offentlig person då är det tydligen otroligt viktigt att man röstar på precis samma sak som alla andra, och inte det man själv vill för då är man dum.

Om du däremot röstar på det du tror på, då är du lika dum som… Ja du förstå, det spelar ingen större roll vad du röstar på för någon kommer att tycka att du är dum i vilket fall.

Är du deprimerad får du skylla dig själv

Jag spekulerar lite här, finns inget som styrker mina tankar vad jag vet. William Petzäll var deprimerad, han hade ångest och mådde givetvis inte bra. Det fanns missbruk i hans liv som han ville ta sig ifrån.

För ett tag sedan hade hans flickvän dött av en överdos. Om du lider utav ångest, vilket många gör då mår man otroligt dåligt och tappar mycket styrka. Då finns det inte lika mycket motståndskraft kvar. Läkemedelsverket har tagit fram mediciner för att hjälpa oss som mår dåligt, detta är för att vi ska få en chans att må bättre.

När medicin finns då har en läkare ett visst ansvar till sin patient och bör inte skriva ut 200 antidepressiva piller och 200 sömntabletter till en person som har missbruksproblem och lider utav depression/ångest.

Är detta William Petzälls fel att läkaren skrev ut den mängd mediciner till honom under ett svårt ögonblick i hans liv? Nej, det är inte hans fel.

Var det hans fel att han var deprimerad och hade ångest? Inte en chans. Var det hans fel att han var missbrukare? Ja faktiskt, detta var hans egna val ifrån början. Tyvärr lyckades han inte ta sig ifrån det som han ville då han hade sjunkit ner i träsket där allt för många hamnar utav att enbart röka på vid enstaka tillfällen på en fest. Detta kan eskalera och gör det i många fall.

Som jag skrev i början, vi delade inte samma åsikter. Men jag tycker ändå inte att hans död var något han får skylla sig själv för.