Förnekelse tar inte bort funktionsnedsättningen – NPF inget att skämmas för

När jag växte upp var det ovanligt att nämna kombinationen ADHD, det var helt otänkbart att någon människa skulle kunna ha någonting sådant påfund. Det fanns egentligen bara tre kategorier.

  1. De vanliga: Alla vet vilka detta är, de som går i norm.
  2. De ovanliga: Detta kan vara i stort sett vem som helst, men ofta är det någon som försöker skilja sig ur denna förstmämnda norm, jag drar till med EMO bara för sakens skull.
  3. Utvecklingsstörda: Resten utav befolkningen är utvecklingsstörda.

Förnekelse tar inte bort funktionsnedsättningen – NPF inget att skämmas för

Nu finns det flera grupper, ingen ide att rada upp dem för det skulle ta för mycket plats. Nu är det istället nästan accepterat med NPF eller funktionsnedsättningar överlag vilket jag tycker är otroligt bra.

Problemet som kommer nu är snarare att när det börjar komma förnära, då är de taggarna utåt som gäller och attacken mot allt som är utanför norm passerar som vardag. Det som dessa personer inte verkar inse är att förnekelse inte tar bort funktionsnedsättningen. Det finns ingen anledning att försöka låtsas som att den inte existerar.

NPF är inget att skämmas för, en neuropsykiatrisk funktionsnedsättning innebär inte att du måste äta mat med sugrör och ha en personlig assistent.

Vi med NPF har snarare fler fördelar än många andra medan det är nackdelarna som är mest synliga utåt eftersom det är precis vad fokuset läggs på när personen tex har Tourettes syndrom. Allt fokus läggs på att titta ifall personen ticsar eller svär, ja det är såpass illa.

Om du nu har trasiga gener som gör att personen blir en otroligt bra arbetare som har massvis med energi och kan lägga ner hela sin själ i ett projekt och göra jobbet för tre ”normala” personer, är detta då något att skämmas för?

En person som är bipolär kan i de perioder de inte är i en dipp vara mer effektiv under en vecka än du själv är på 2 månader, det är ingenting negativt med att vara en produktiv person.

Sluta se det negativa och fokusera istället på det som är väsentligt

Annorlunda eller ”normal” – det spelar ingen roll, det är små skillnader. Fokusera inte på vad som skiljer oss åt lägg istället tankarna på det som gör att vi är lika om du nu måste lägga fokus på någonting alls.