Rakblad är inte det enda medlet för självskadebeteende

Att medvetet utsätta sig för någonting som kan skada dig är att medvetet skada sig, det är vi nog överens om. Det finns en mängd olika saker som vi alla gör dagligen som kan skada oss, oftast är detta vardagliga ting som du inte kan klara dig utan där en skada faktiskt kan ske, tex när du diskar och skadar dig på ett trasigt glas.

Om man däremot planerar sitt beteende i flera dagar i förväg för att sedan handla efter den planen, då är detta ett självskadebeteende. Det går att ta en arbetsplats som exempel, de allra flesta platser där vi arbetar har regler och föreskrifter som säger att ”du får icke göra dittan med datta för då kan detta hända bla bla bla” – om du gör dina arbetsuppgifter där du vet att du skadar dig om du gör på ett visst sätt men ändå fortsätter eller ökar farten för att du vill skada dig själv, då har du något du behöver jobba på.

Jag behöver göra något åt mitt självskadebeteende

Jag utsätter mig ofta för situationer där jag vet att det kommer göra ont, flera utav de saker jag har gjort gör jag inte längre men jag listar några exempel ändå.

  • ”tappa” saker på fötterna.
  • ”Ramlar” ner ifrån trappor med förhoppningen att bryta benen.
  • Göra monotoma rörelser med något verktyg i dåliga positioner.
  • Slår på saker.

Bestraffningsmetod är en vanlig ”ursäkt”

Om du frågar dig själv varför du gör det du gör, vad får du då för svar? Om jag skulle fråga dig skulle säkert ett helt annat svar komma fram än om du frågar dig själv.

I mitt fall är det att jag känner att jag ”förtjänar” smärtan då jag inte är tillräckligt bra eller för att jag gör fel. Det som är viktigt är att man inser att förtjäna smärta är ingenting som någon gör.

Om du intalar dig själv det varje dag, då kommer det bli lättare att acceptera. Om man tänker lite på konsekvenserna utav att regelbundet skada sig själv, då är det något som verkligen är viktigt att göra något åt.

Gör en SORK, då får du upp en helt annan bild över ditt självskadebeteende.

En viktig sak att tänka på är att även om du inte skadar dig allvarligt är ändå beteendet allvarligt. Att skada sig själv eller någon annan är inte ok.