Svordomar och mängder utav obscena gester – Detta är Tourettes i ett nötskal

Svordomar, fingerpekande och om möjligt även skallning utav personer i omgivningen. Detta är den bild många har utav Tourettes syndrom, jag kan förstå varför. Innan jag visste vad det egentligen innebar trodde jag precis som alla andra, men efter att jag diagnostiserades med ADHD, Tourettes syndrom och OCD lärde jag mig att saker inte alltid är vad man ser på tv, det finns en annan verklighet utanför rutan och den kallas för verklighet.

Svordomar och mängder utav obscena gester

Det är väldigt lätt att anta saker och ting, det är ingenting konstigt med det då ingen kan veta allt om allt. Det är rent naturligt att man någon gång stöter på något som man är nollställd på, jag gör det varje dag och försöker lära mig något nytt utav det.

När det handlar om Tourettes syndrom är svordomar och skrik väldigt vanligt, tror många. Det stämmer verkligen inte, när en person som har Tourettes ”svär och gormar”  då kallas det för koprolali, en väldigt sällsynt variant utav Tourettes. Det finns även en motsvarighet till detta där personen ifråga gör obscena gester. Det kan vara alltifrån fingerpekande till att jucka mot en lyktstolpe och mycket mer därtill, detta kallas för kopropraxia.

Vad är då vanlig Tourettes?

Jag kan förklara min tourettes då det är enklast. Jag har en del tics i ansiktet och andra delar utav kroppen. Förutom detta har jag en del vokala tics som gör att en dag med mig kan bli väldigt intressant för det kan ploppa ut lite vad som helst ur min mun, även andra ljud förekommer.

Jag har även en del ”problem” med att jag måste röra vid saker/personer på ett visst sätt. Det kan vara allt ifrån att slå i pannan till att bita den i armen. Detta är något jag kämpar väldigt mycket med att inte utsätta andra för.

Detta är en utav anledningarna till att jag är otroligt tacksam för min sambo och ett par av mina bästa vänner, de får stå ut med en hel del då jag kan ”släppa loss” när de är med vilket får mig att må mycket bättre.

När jag ligger i sängen på kvällen gör jag ”små situps”, det är iallafall så det känns och troligtvis ser ut. Detta är några utav de ”grejer jag har för mig” , det är min tourettes. Det finns andra saker med som jag inte känner att det finns någon anledning att ta upp.