Tourettes innebär inte att du är onormal

Att förklara till någon som inte har Tourettes syndrom att vi inte är speciellt onormala egentligen är ganska svårt då alla verkar lida utav folksjukdomen, fördomar. Jag själv har en mild form utav Tourettes, det betyder däremot inte att det är enkelt. Jag lovar dig att om du skulle gå en dag i en tourettares skor, då hade du sett saker och ting på ett helt annat sätt.

Det som gör att vi inte är onormala är de stunder när vi inte har några tics eller tvång vilket varierar väldigt mycket från person till person. Det jag menar är att vi är varken knäppa eller dumma bara för att det finns diverse skillnader på dig och mig. Alla är ju ändå olika.

Jag följer några bloggar runtom i världen och en utav dem som är viktigast enligt mig är Touretteshero.com där man får följa Tourettes hero i hennes vardag, på ett ungefär. Hon har varit med i ett tv-program med ett par andra som har Tourettes där de visar hur det är när man har den mer allvarliga varianten, koprolali och ekolali inblandat. Detta gör deras vardag lite annorlunda än många andras, men om du kollar på dokumentären kommer du att se ”mellan ticsen” finns det inget som skiljer ”dem ifrån oss”.

http://au.news.yahoo.com/sunday-night/features/article/-/14975156/life-with-tourettes/

Mycket viktigt att förstå

Det är de små skillnaderna som gör oss unika och jag är mycket tacksam för de gåvor som jag fått, för de är den jag är. Det finns ingen ide att skämmas för att man gör lite saker som kan ses som pinsamt, de blir ju ändå inte ogjorda.

Mina tics varierar, nya tillkommer andra faller ifrån. Det är en del utav min vardag, jag skulle inte byta den mot något även fast vissa dagar kan vara otroligt frustrerande.

Återigen, kolla in Life with Tourettes – Glöm heller inte att ta ett kik hos Touretteshero.