Varför låter du så? Sluta upp med det där – Du lät aldrig såhär förut

Vi som lever med Tourettes genomgår prövningar varje dag, det kan vara ute i det fria där du skäms för dina tics och vill dölja dem eller i andra fall där din egen familj påpekar dina egenheter för dig och säger sluta.

Det som känns värst för mig är givetvis när någon i min familj påpekar det för mig, det känns väldigt konstigt att få höra någon som står dig när och har gjort det i hela ditt liv säger ”Lägg av, sluta med det där ljudet” – Det fungerar inte riktigt på det viset.

Varför gör jag konstiga läten?

Att leva med Tourettes syndrom innebär inte att man står och skriker könsord och slår random människor på käften, det är ofta många ganska små detaljer som andra ser. Det mesta märker du själv.

Förutom att jag har lite konstiga ritualer för mig finns även en del ljud som jag gör, det klassiska fnysandet tex. Ett annat läte är mitt lilla grodljud, ingen konstigt alls kanske men för ett otränat öra kan det vara lite förvirrande att höra en person göra dessa ”djuriska läten”.

Det många tyvärr inte tänker på är att vi har känslor, precis som alla andra. Det gör ont när någon påpekar det som skiljer oss åt, speciellt när det går åt det lite mera udda hållet. Jag försökte idag hålla tillbaka mer på mina grodläten, det fungerade ganska bra förutom att de uppgifter jag skulle hjälpa personen med blev lite mer besvärligt för mig då mitt fokus låg till 99% på att inte göra mina ljud.

Du lät inte såhär förut

Det många inte vet är att tics kommer och går, alltså de tillkommer och faller bort hela tiden. Nu är jag inne i en fas där jag gör något som jag inte kan beskriva på ett annat sätt än att puta med läpparna.

Förutom detta har jag även märkt att jag börjar blinka på ett mera tvångsmässigt sätt med ögonen samtidigt som jag vrider huvudet i en ”melodi”, lite åt pendelhållet.

Detta kan förändras imorgon eller nästa vecka – Detta är min favoritdel med att ha Tourettes, det är spännande. Man vet inte vad som kommer att komma till eller tas bort, allt jag kan göra är att hoppas på att ticsen inte förvärras. Jag har dem gärna, de är ju ändå en del utav mig.