Vinsten sitter i att sudda ut gränsen mellan vi och dem

Ett stort fel som allt för många gör hela tiden är att fokusera på att attackera andra och kategorisera olika folkgrupper. En grupp är tuffinga medan en annan är EMO, det finns de som ”bara är sig själva” och många många fler.

I dessa grupper är det ofta väldigt mycket prat om orättvisor och att vissa anser sig ha mer rätt till diverse saker än vad andra har. Varför skulle en person vara värd något och en annan inte?

Vinsten sitter i att sudda ut gränsen mellan vi och dem

Nu är det åter på tapeten om att invandrarungdomar ska få gratis körtkort, felet ligger absolut inte i att en invandrare ska få ett körtkort utan i att personen blir kategoriserad.

Givetvis finns det vissa personer som behöver mer stöd än andra men det är inte vad detta handlar. Om man istället för att lägga väldigt mycket fokus på att säga ”Vi ska ge invandrarungdomar gratis körkort” och formulerar om sig lite och säger ”Vi ska hjälpa ungdomar med deras körkort för att de ska ha större chans till att få ett arbete” – Då skulle det inte bli lika mycket prat.

Om man suddar ut ”vi och dem” och lägger fokus på varje person istället, oavsett ursprung då har vi kommit en bra bit på vägen. Värdet på en människa handlar ju inte om vilket härkomst denne har utan om att det är en människa varför ska man då kategorisera?

Alla som behöver hjälp ska få hjälp

Om en person som behöver hjälp får stöd kommer många bli avundsjuka och gnälla om det och säga ”Jag tänker inte betala för att någon annan ska få det jag är berättigad till” – Varför vara egoistisk? Jag betalar skatt med stor glädje och ser verkligen inte ner på en person som får hjälp.

Om en person har möjlighet att få ett jobb om h*n har ett körkort men saknar pengar till att skaffa det, då tycker jag att det är helt rätt att vi som betalar skatt kan bjuda på det. Tänk om vi hamnar i en situation själva någon gång där vi behöver hjälp, då vore det väl underbart om vi kan få det?