Du blir inte ”frisk” utav ett piller – Vägen till välmående kan vara lång

Jag har väldigt många gånger känt att det vore alldeles underbart om jag kunde ta ett piller och sedan slippa mina problem. Tänk vad skönt att ta ett piller och sedan är man ”frisk” om man nu väljer att kategorisera sig som sjuk.

Det fungerar tyvärr inte på det viset, det finns nämligen inga genvägar till välmående. Du måste kämpa – kanske är lätt för mig att säga tycker du. Jag kan säga att det är inte speciellt lätt för någon människa att leva men för oss med ångest, funktionsnedsättningar, fobier och liknande är det tro det eller ej lite jobbigare i många fall.

Hur ska man göra om nu ett piller inte hjälper?

Det är viktigt att inse en sak, och det är: Det finns inga magiska piller (förutom möjligtvis alvedon eller treo vid lite huvudvärk) – Lider du utav depression och social fobi, då kan medicin och KBT vara något som gör att du kommer närmare en lösning.

Du kan med andra ord inte ta ett piller och sedan förvänta dig underverk, det fungerar inte riktigt på det viset.

Just nu är jag ”mellan piller” – Jag har valt att sluta med Voxra och Valdoxan då effekten utav dem har försvunnit. De är antidepressiva och jag märker en tydlig skillnad fast själva effekten har minskat. Jag har en tid hos min läkare imorgon där vi ska börja diskutera Concerta eller Ritalina istället då jag känner att mitt fokus borde ligga i att varva ner, då kan det bli lättare för mig att ta stegen det krävs ifrån de depressiva perioder jag har.

Det har inte varit ett enkelt beslut då valet att sluta med antidepressiva medel brukar medföra jobbigheter, den egentliga anledningen är inte enbart att medicinens verkan har minskat utan även att jag inte vill äta 3 olika piller, det är ett stressmoment för mig och det är något som jag måste välja bort om jag ska kunna bli bättre.

Att utplåna ”triggers” är a & o vilket betyder att om jag väljer bort de moment som jag vet stressar och får mig att må dåligt, då är jag ett steg närmare mitt mål.

Att äta medicin är dock något som jag är beredd på att göra länge, för jag vet hur mycket de kan hjälpa till mig vägen. Det gör mig inte svag, snarare tvärtom.