Har din hund DADHD eller är det helt enkelt bara en hund?

För ett tag sedan skrevs ett inlägg där jag undrade om djur kan ha ADHD. Då mina framsteg med forskningen i detta inte blev speciellt framgångsrik blev jag extra glad när jag satt och bläddrade i en tidning, där fanns en artikel som handade om hundar med DADHD, ”Dog Attention Deficit Hyperactive Disorder”.

Något man inte ska göra är att dra DADHD under samma kam som COD (Canine compulsive disorder) vilket innebär kronisk hyperaktivitet som kan uppnås genom en konflikt eller frustration.

Har din hund DADHD eller är det helt enkelt bara en hund?

En vovve med DADHD är onyanserad och har svårigheter med att kontrollera sig själv. Jag förstår att du kanske sitter och sliter ditt hår i ett stänk av egen frustration just nu eftersom det inte är speciellt enkelt att sätta sig in i hur en hund fungerar i huvudet. Hundar har ju som bekant svårt att prata, inte ens Ceasar Milan kan föra en dialog med en hund.

Vad är det för likheter mellan en människa och en hund med ADHD respektive DADHD?

Många säger att vi är väldigt lika djuren, jag är villig att hålla med i vissa bemärkelser. Just detta fall är ett utav dem.

Dopamin och noradrenalin är signalsubstanser som ofta förknippas med impulskontrollstörningar och fungerar i stort sett likadant i både ADHD och DADHD.

Precis som med människor finns vissa svårigheter med fastställandet utav diagnosen, vissa är ju helt enkelt mera aktiva och har bara lite svårigheter med fokus.

Enligt ett gäng Ungerska forskare har hundar med DADHD ett högre energispann och behöver ofta höra kommandon vid flertalet tillfällen innan de följer detta.

Jag väntar med spänning på mera utökad forskning om detta, för visst är det intressant? Fyll gärna på med dina tankar.

Tänk, nu har vi mer än Transylvanien att tacka Ungern för.